Одржана сједница Савјета регије Семберија и Мајевица у Брчком

У Брчком је ове седице одржана сједница Савјета регије Семберија и Мајевица на којиј се разговарало о актуелим ремам ове ловачке регије.

Чињеница је да ловци Брчко Дистрикта већ осам година имају забрану лова а прије три године је донесен Закон о ловству, међутим  нема још договора о додјели ловишта.

Информације ради у Дистрикту је регистровано чак 17 ловачких удружења а по Закону о ловству на конкурсу о додјели ловишта који буде расписан могу учествовати само  ловачка удружења која имају преко 300 чланова.

За сједницу ловне регије предсједавајући Богдан Мирковић је припремио обиман дневни ред на чије рјешавање се пришло крајне озбиљно и са квалитетним коментарима и закључцима.

О раду Ловачког савеза између два засједања присутне је извјестио потпредсједник Ловачког савеза Републике Српске Лазар Стевановић:

– Ловачки савез ради по своме програму рада и добро је повезан са Владом Републике Српске и ресорним министарством. По први пут је од свога постојања савез издејствовао донаторска средства у износу од близу 400 хиљада конвертибилних марака.

Та средства ће бити дата у реализацију пројеката уношења дивљачи и изградњу ловно техничких објеката.

По први пут од настанка ЛСРС ће ући на буџет као редовна ставка и на основу тога ће сваке године бити финасиран са одређеним износом средстава, казао је Стеванови’.

У своме обраћању секретар Ловачког савеза Живојин Лазић је истакао да ће се покушати са радом да чланице савеза буду важније од савеза а да им Ловачки савез буде само сервис. Подсјетио је да је одлично организован Сајам лова у Бања Луци, те да је уприличен свечани дефиле 9. јануара.

Поменуо је да је набављена пушка за успављивање дивљачи те да је формиран и тим уз одређену едукацију од стране еминентних стручњака.

У  дискусији за донирана средства било је  бојазни да се расподјела донираних средстава не исполитизује уз констатацију да је та расподјела могла ићи и  преко ресорног министарства.

На крају сви уесници су се захвалили на донацију јер није мала и надајући се да ће она бити правилно и равномјерно  распоређена те да ће израда пројеката и припрема документације бити упроштена.

У дискусијама око извјештаја органа Скупштине дате су неке примједбе и то: да се ставка за маркетинг ловачког савеза повећа и да јавност кроз медијску активност буде више обавјештена о нашем раду са циљем да у наше редове добијемо што више младих људи.

Такође је сугерисано да у финансијском извјештају буде рубрика Планирано а поред ње Утрошено.

На захтјев ловачког удружења Лисица из Горњих Дубравица за пријем у ЛСРС ловна регија не може дати позитиван одговор те ловна регија даје препоруку да се предсједник ловачког Савеза Саво Минић или лице које он овласти састане са руководствима заинтересованих ловачких удружења Фазан из Брчког, Лисица из Горњих Дубравица и Кобац из Буквика у циљу изналажења најбољег ријешења за полагање ловачких испита заинтересованих лица.

Састанку  Ловне регије присуствовали су и наши врсни такмичари из ловног стрељаштва Младен Симић и Миладин Стјепановић који чланове ловне регије извјестили о актуелним дешавањима у овом спорту.

На нивоу регије  одржаће се  четири предтакмичења за финални куп Ловачког савеза Републике Српске, а жеља свих је да се ова грана спорта омасови и кроз разна такмичења у БиХ уз учешће и на медју народним такмичењима.

Потребно је нагласити да су предсједник Ловачког удружења Фазан из Брчког доктор Момиру Црнићу и његови помоћницима обезбједили просторије за састанак.

Ловачко удружење Фазан из Брчког је пуно правна чланица Ловачког савеза Републике Српске од 1996 године и од самог оснивања савјета регије је њен члан.

Пошто се састанци регије одржавају сваки пут у другом ловаком удружењу овај пут је сједница одржана у Брчком.

Миладин Божић

Be the first to comment

Leave a Reply