Откривени нови случајиви афричке куге у Пољској и Бугарској

Према последњим подацима добијеним од ФАЦЕ (Ловачка асоцијација Европе), у Пољској су потврђени нови резултати налаза тестова на афричку кугу код дивљих свиња. Најприје је утврђено да је осамнаест дивљих свиња у регији Лубуски заражено овом болешћу. Узорци су пронађени на девет локација током претраживања контаминираног подручја. Куга је такође потврђена у регионима Всцховски и Новосолски где је пронађено двадесет заражених дивљих свиња. У току су интензивна претраживања терена уз учешће војске. Такође, планирана је изградња спољне ограде.


Ова дешавања су подсјетник да је потребно да сви актери на терену стриктно поштују високе стандарде биолошке безбедности у циљу смањења потенцијално високог ризика преношења заразе. Према наводима ФАЦЕ, брзо ширење ове болести у Европи може се објаснити једино људским активностима. У том смислу, ловци морају остати изузетно будни уз одржавање високих стандарда биолошке безбједности, гласи апел добијен од стране Асоцијације Европских ловаца.

Куга у Бугарској, повећене мјере у Грчкој

Болест се такође шири и на јужну Бугарску са два нова случаја у близини грчке границе. Грчка ловачка удружења, (регионални ловачки савез и локална ловачка удружења) сарађују са државним агенцијама (ветеринарске и шумарске службе) у циљу дефинисања мјера (надзор, контрола становништва, измене у законодавству, итд.). Формирани су ловачки тимови, које је одобрило Министарство пољопривреде и заштите животне средине, у циљу контроле популације дивље свиње у одређеним областима. Грчке ловачке организације организовале су бројне састанке, семинаре и отворене догађаје на којима су стручњаци Ветеринарске службе и биолози објашњавали ловцима потребне мјере биолошке безбједности током лова и током третмана меса дивљачи.

Конференција Европског парламента

Јуче, на конференцији коју је у Европском парламенту водио посланик Марко Дреосто, разговарало се о све већој претњи афричке куге свиња са кључним актерима и члановима Европског парламента.

М.П.

Be the first to comment

Leave a Reply