Паштан Брдо 2018: Зборовање ловаца Ловачког удружења “Варда“ из Рудог

Ловачко удружење “Варда“ из Рудог ове године слави 70 година од оснивања. Овај значајан јубилеј обиљежава се низом манифестација. Једна од њих је традиционално Зборовање ловаца и њихових пријатеља.

Према ријечима Драгана Павловића предсједника Удружења, окупљање ловаца у овом облику се организује већ дуги низ година и њиме се обиљежава завршетак љетње сезоне лова на срнећу дивљач.

– Ово је добра прилика да се ловци свих пет секција окупе и размјене искуства из протекле сезоне. Веома је важно истаћи да Зборовањима присуствују ловци са својим породицама, пријатељима из лова, као и грађани Рудог. Ово јесте ловачка забава, али сви су добродошли, истиче Павловић.

Домаћин Зборовања се мијења сваке године. Овогодишњу манифестацију организовали су ловци из секције Рудо. Предсједник Секције Бојан Танасковић се у име Организационог одбора, прије свега, захвалио Управном одбору Удружења, као и многобројним спонзорима, на пруженој подршци.

– Имали смо прилику да угостимо око двије стотине ловаца и њихових пријатеља у прелијепом природном амбијенту. Посебно нам је драго што смо имали госте из Ивањице, Чачка, Ужица, Вишеграда, Угљевика и других мјеста. Морам нагласити, да су скоро сви ловци Секције дали значајан допринос у реализацији Зборовања. На крају, надам се да су сви присутни понијели прелијепе утиске и успомене са Паштан Брда, каже Танасковић.

У ширем рејону Паштан Брда рођени су Макарије Соколовић, први патријарх обновљене Српске православне цркве и његов брат велики везир Мехмед-паша Соколовић, ктитор Ћуприје на Дрини и могобројних цркава и џамија. Овогодишња манифестација Зборовање ловаца “Паштан Брдо 2018“ одржана је у порти и непосредној близини цркве, а уз благослов свештеника Василија Цветковића.

Предсједник Скупштине ЛУ “Варда“ Срђан Миковић објаснио нам је да се на приједлог Управног одбора сваке године доноси одлука о Зборовању. За ову активност издвајају се одређена новчана средства, али и поред тога ловци доста тога обезбеђују властитим учешћем и подршком спонзора.

– Настојимо да организујемо што више надметања на Зборовањима. Ове године смо имали оцјенску смотру ловачких паса, затим појединачно и екипно такмичење у стрељаштву које је одржано у конкуренцији сениора и пионира, те такмичења у малом фудбалу и брзом испијању пива, каже Миковић.

Ловци и њихови пријатељи зборовали су два дана, дружили се, склопили нова пријатељства и расправљали о следећим активностима.

Видео са Зборовања ловаца “Паштан Брдо 2018“

МП

Be the first to comment

Leave a Reply