Predstavljamo Silver Hunter doo: Preduzeće koje se bavi lovnim turizmom

Preduzeće Silver hunter doo osnovano je ove godine i u opisu svoje djelatnosti ima isključivo bavljenje lovnim turizmom, odnosno organizovanjem komercijalnog lova na prostoru jugoistočne Evrope. Ovo je povod da obavimo razgovor sa jednim od vlasnika preduzeća Nebojšom Kotlajom.

Nebojša Kotlaja sa trofejom jelena

– Iako smo osnovali preduzeće prije par mjeseci, već imamo ugovorene aranžmane za predstojeću zimu. Rasprodali smo sve termine za lov divlje svinje u Nacionalnom parku Đerdap u toku cijele lovne sezone od 15. novembra do 15. januara. Gosti će nam biti lovci iz Mađarske gdje je trenutno na snazi zabrana lova ove divljači, objašnjava suvlasnik Silver huntera.

Nacionalni park Đerdap

Ukupna površina Nacionalnog parka iznosi 67.698 hektara. Osnovni prirodni fenomen ovog područja je magična Đerdapska klisura kroz koju protiče reka Dunav. Ovo područje proglašeno je nacionalnim parkom 1975. godine. Na prostoru parka postoji preko 1100 biljnih vrsta. Raznolikost staništa i zajednica se odrazila i na faunu koja poput flore, nosi obeležje reliktnosti. Na ovom prostoru se mogu sresti medvjed, divlja svinja, ris, vuk, šakal, štekavac, sova ušara, crna roda, kao i mnoštvo drugih vrsta. Ove sezone, od početka rike jelena odstrjeljeno je deset grla ove plemenite divljači, od čega su tri trofeja u srebru.

Savremeno opremljeni smještajni kapaciteti

Kotlaja ističe da u ponudi imaju lov divokoze i jarebice u Republici Makedoniji.

– Dakle nismo orjentisani samo na prostor Srbije, već želimo da uspostavimo saradnju u oblasti lovnog turizma sa svim značajnijim lovačkim institucijama u regionu. U toku su pregovori i na dobrom smo putu da realizujemo lov medvjeda u Republici Hrvatskoj, kaže on.

Nada se saradnji i sa lovcima iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

– Lično, posebna želja mi je da ostvarim kontakt sa lovcima iz Bosne i Hercegovine. Inače, rođen sam i odrastao sam u Rudom i član sam tamošnjeg Lovačkog udruženja “Varda“. Tako da je Lovački savez Republike Srpske moj matični savez, iako dugo godina živim i radim u Srbiji, sa ponosom kaže on.

Afrička kuga svinja

U Mađarskojni i Rumuji je obustavljen lov na “crnu divljač“ zbog afričke svinjske kuge. U Srbiji se divlje svinje love i ova bolest nije zabilježena. Kotlaja kaže da se stanje među populacijom redovno prati, a od odstrjeljenih jedinki se uzima krv i šalje se na analizu.

Na pitanje da nam objasni postupak odlaska u komercijalni lov, Nebojša kaže sledeće:

– Kada nam se obrati lovac sa željom odlaska u komercijalni lov mi smo tu da mu obezbjedimo kompletnu uslugu. U saradnji sa licem ili firmom koja gazduje lovištem, pored odstrjela divljači, pružamo usluge smještaja, ishrane, prevoza, korišćenja oružja i drugog po zahtjevu gosta. Organizacija lova je dosta težak i zahtjevan posao. Na primjer, i pored najboljih namjera, može se desiti da ne dođe do podizanja divljih svinja, te da lovci nemaju priliku za odstrjel. U tom slučaju u Nacionalnom parku Đerdap lov se ponavlja drugi dan o trošku ove institucije. U cijenu je uračunat odstrjel pet nazimadi ili krmača, dok se odstrjel vepra plaća po cjenovniku.

Lovačka kuća u Oreškovici

Reproduktivni centar za “crnu divljač“

Nacionalni park Đerdap gazduje populacijom jelenske divljači u otvorenom lovištu. Divlje svinje i srneća divljač ovog parka su izuzetne trofejne vrijednosti. U toku je izgradnja reproduktivnog centra za divlje svinje koji će obuhvatati površinu od 100 hektara, a u njega će biti uvezene jedinke iz Makedonije.

Što se tiče smještajnih kapaciteta Nacionalni park Đerdap ima četiri kuće u lovištu. Najveća je Oreškovica koja je u potpunosti renovirana i u čijem se nalazi hladnjača, tj. komora za smještaj odstrjeljene divljači. Pored kuće nalaze se ambari za skladištenje zrnaste i kabaste hrane za divljač. Takođe, vlasnik lovišta posjeduje i aparaturu za digestivni pregled mesa.

Preduzeće Silver hunter doo možete kontaktirati putem Facebook profila ili na brojeve telefona +38163/817-35-64 i +38163/399-020.

MP

Be the first to comment

Leave a Reply