RUMUNIJA: Troje ljudi stradalo u napadima medvjeda

U Rumuniji je lov medvjeda zabranjen nametanjem zakona o zaštiti ove kako se smatra ugrožene vrste. Karpatske planine su oduvjek bile poznate po brojnosti medvjeda i njihovoj visokotrofejnoj vrijednosti. Međutim, pod pritiskom različitih organizacija uvedena je zabrana lova na ovu divljač.

Ove mjere su dovele do toga da je popualacija mrkog medvjeda toliko narasla da prijeti okolini i ljudima. Pored toga što su ugrožene druge zaštićene vrste, veliku štetu trpe stočari u ruralnim dijelovima Rumunije. Još potresniji podatak kaže da su u napadima medvjeda u 2019. godini život izgubila tri čovjeka.

Uvođenjem mjera bez konsultovanja struke narušena je koegzistencija između seoske populacije i velikog predatora. Nepromišljeni postupci doveli su do toga da su pojedinci “uzeli“ zakon u svoje ruke i pomenuti problem rješavaju nelegalnim ubijanjem medvjeda postavljanjem zamki, bacanjem otrova i proganjanjem.

Legalni lov mrkog medvjeda je decenijama bio tradicionalni način regulisanja brojnog stanja ove divljači u Rumuniji. Na ovaj način medvjed je opstajao u šumama karpatskih planina vijekovima, dok je populacija u drugim države Evropske Unije potpuno istrjebljena.

Pogrešan pristup “zaštite“ dozvolio je neograničen rast jedne vrste predatora koji za posledicu ima nove žrtve. Ovaj poremećaj može biti ispravnjen samo na jedan način, a to je odobravanje kontrolisanog, zakonski uređenog i strukom podržanog lova zaključak je evropskih lovaca predvođenih FACE.

Odličan primjer je Finska, zemlja koja je dozvolila komercijalni lov velikih predatora. Prihodi koji se zarade lovom ulažu se u zaštitu populacije, čije brojno stanje ne ugrožava druge zaštićene vrste, čovjeka i njegovu imovinu. Kontolisani lov je jedino rješenje za prevazilaženje ovog konflikta ljudskih i životinjskih prava.

 

Be the first to comment

Leave a Reply