РУМУНИЈА: Троје људи страдало у нападима медвједа

У Румунији је лов медвједа забрањен наметањем закона о заштити ове како се сматра угрожене врсте. Карпатске планине су одувјек биле познате по бројности медвједа и њиховој високотрофејној вриједности. Међутим, под притиском различитих организација уведена је забрана лова на ову дивљач.

Ове мјере су довеле до тога да је попуалација мрког медвједа толико нарасла да пријети околини и људима. Поред тога што су угрожене друге заштићене врсте, велику штету трпе сточари у руралним дијеловима Румуније. Још потреснији податак каже да су у нападима медвједа у 2019. години живот изгубила три човјека.

Увођењем мјера без консултовања струке нарушена је коегзистенција између сеоске популације и великог предатора. Непромишљени поступци довели су до тога да су појединци “узели“ закон у своје руке и поменути проблем рјешавају нелегалним убијањем медвједа постављањем замки, бацањем отрова и прогањањем.

Легални лов мрког медвједа је деценијама био традиционални начин регулисања бројног стања ове дивљачи у Румунији. На овај начин медвјед је опстајао у шумама карпатских планина вијековима, док је популација у другим државе Европске Уније потпуно истрјебљена.

Погрешан приступ “заштите“ дозволио је неограничен раст једне врсте предатора који за последицу има нове жртве. Овај поремећај може бити исправњен само на један начин, а то је одобравање контролисаног, законски уређеног и струком подржаног лова закључак је европских ловаца предвођених ФАЦЕ.

Одличан примјер је Финска, земља која је дозволила комерцијални лов великих предатора. Приходи који се зараде ловом улажу се у заштиту популације, чије бројно стање не угрожава друге заштићене врсте, човјека и његову имовину. Контолисани лов је једино рјешење за превазилажење овог конфликта људских и животињских права.

 

Be the first to comment

Leave a Reply