Sarajevsko-romanijska regija: Odlična prolaznost na lovačkom ispitu

Kandidati za polaganje lovačkog ispita iz lovačkih udruženja Sarajevsko-romanijske regije pokazali su više nego zavidno znanje na ispitu koji je obavljen poslednje nedelje mjeseca maja. Testiranje je održano u velikoj sali Skupštine opštine Istočna Ilidža.

Prije polaganja ispita, prisutnim kandidatima se obratio Stevan Drašković, predsjednik Sarajevsko-romanijske regije. U svom pozdravnom govoru, Drašković im je poželio puno sreće na testiranju. On se posebno zahvalio Načelniku opštine Istočna Ilidža Marinku Božoviću na ustupljenom prostoru za polaganje ispita.

Pozdravni govor Predsjednika Sarajevsko-romanijske regije Stevana Draškovića

Predsjednik komisije za polaganje lovačkih ispita bio je Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

– Današnjem ispitu pristupilo je 37 kandidata. Pored ovoga imali smo još tri verifikacije diploma šumarskih tehničara, kao i dva kandidata koji su polagali zakonodavni dio ispita, kaže Zubić.

Kako do uvjerenja?

Pisani dio testa sadrži 45 pitanja koja nose ukupno 60 bodova. Kandidat koji ostvari rezultat preko 55 bodova položio je lovački ispit. Kandidati koji ostvare rezultat u rasponu od 45 do 54 bodova moraju izaći i na usmeni dio ispita.

On navodi da je današnji ispit protekao u najboljem redu i disciplini.

– Ono što sam mogao danas primjetiti jeste da su kandidati bili dobro pripremljeni za polaganje. Teorijska predavanja, koja su održana prije sedam dana, su kvalitetno izvedena od strane stručnog osoblja. To je sigurno imalo uticaja da kandidati budu spremni za današnje polaganje, ističe pomoćnik ministra.

Predsjednik komisije za polaganje lovačkog ispita bio je Pomoćnik ministra Goran Zubić

On dodaje da su svi zadovoljni rezultatima ispita.

– Rezultati su u prosjeku bolji nego kod prethodnih lovačkih ispita koji su održani na ovoj regiji. Svi kandidati su položili. Njih 18 je položilo test već poslije pisanog dijela ispita, dok je 19 izašlo i na usmeni dio. Posebno nam je drago što su ispitu su pristupile i dvije dame koje su položile ispit već nakon pisanog dijela testa, zadovoljno kaže Zubić.

Uvjerenje verifikuje Ministrstvo i Savez

Zubić ističe da je način na koji se trenutno organizuje polaganje lovačkih ispita u Republici Srpskoj veoma unapređen i kvalitetan. To se prevashodno ogleda u tome što lovačke ispite organizuje Lovački savez uz pomoć i saradnju resornog ministarstva. Izmjenama i dopunama Zakona o lovstvu i Pravilnika o polaganju lovačkog ispita određen je sastav komisije za polaganje. U sastav tročlane komisije ulaze službenici resornog ministarstva koji imaju veliko iskustvo iz oblasti lovstva, a druga dva člana komisije predlaže Lovački savez u saradnji sa svojim članicama. Na kraju, uvjerenje o položenom lovačkom ispitu potpisuje Pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a sa druge strane Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske. Sve navedeno daje ovom uvjerenju svojevrsnu težinu, jer iza njega stoji i resorno ministarstvo i Lovački savez. Samim tim ne postoji nikakva mogućnost manipulacija sa uvjerenjima, ističe Pomoćnik ministra.

Komisija za polaganje lovačkog ispita

Jedan od najuspješnijih kandidata na testu bio je Dalibor Vasiljević.

– Ispit je bio dosta zahtjevan. Ipak, pripravnik sam već više od godinu dana. Dosta toga znam iz prakse, jer sam često sa lovcima u lovištu i učestvujem u svim njihovim akcijama. Takođe, lovački priručnik je zanimljivo štivo, napisan je veoma dobro i sa lakoćom sam naučio sve potrebne podatke. Na kraju, sve nedoumice koje smo imali mogli smo da razjasnimo na pripremnim predavanjima koja su od velike pomoći za polaganje ispita. Za naredni period ostaje mi da prikupim potrebna dokumenta za kupovinu lovačkog karabina i da u potpunosti postanem punopravni član Lovačkog udruženja “Glasinac“ iz Sokoca.

MP

Be the first to comment

Leave a Reply