Сарајевско-романијска регија: Одлична пролазност на ловачком испиту

Кандидати за полагање ловачког испита из ловачких удружења Сарајевско-романијске регије показали су више него завидно знање на испиту који је обављен последње недеље мјесеца маја. Тестирање је одржано у великој сали Скупштине општине Источна Илиџа.

Прије полагања испита, присутним кандидатима се обратио Стеван Драшковић, предсједник Сарајевско-романијске регије. У свом поздравном говору, Драшковић им је пожелио пуно среће на тестирању. Он се посебно захвалио Начелнику општине Источна Илиџа Маринку Божовићу на уступљеном простору за полагање испита.

Поздравни говор Предсједника Сарајевско-романијске регије Стевана Драшковића

Предсједник комисије за полагање ловачких испита био је Горан Зубић, помоћник министра за шумарство и ловство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

– Данашњем испиту приступило је 37 кандидата. Поред овога имали смо још три верификације диплома шумарских техничара, као и два кандидата који су полагали законодавни дио испита, каже Зубић.

Како до увјерења?

Писани дио теста садржи 45 питања која носе укупно 60 бодова. Кандидат који оствари резултат преко 55 бодова положио је ловачки испит. Кандидати који остваре резултат у распону од 45 до 54 бодова морају изаћи и на усмени дио испита.

Он наводи да је данашњи испит протекао у најбољем реду и дисциплини.

– Оно што сам могао данас примјетити јесте да су кандидати били добро припремљени за полагање. Теоријска предавања, која су одржана прије седам дана, су квалитетно изведена од стране стручног особља. То је сигурно имало утицаја да кандидати буду спремни за данашње полагање, истиче помоћник министра.

Предсједник комисије за полагање ловачког испита био је Помоћник министра Горан Зубић

Он додаје да су сви задовољни резултатима испита.

– Резултати су у просјеку бољи него код претходних ловачких испита који су одржани на овој регији. Сви кандидати су положили. Њих 18 је положило тест већ послије писаног дијела испита, док је 19 изашло и на усмени дио. Посебно нам је драго што су испиту су приступиле и двије даме које су положиле испит већ након писаног дијела теста, задовољно каже Зубић.

Увјерење верификује Министрство и Савез

Зубић истиче да је начин на који се тренутно организује полагање ловачких испита у Републици Српској веома унапређен и квалитетан. То се превасходно огледа у томе што ловачке испите организује Ловачки савез уз помоћ и сарадњу ресорног министарства. Измјенама и допунама Закона о ловству и Правилника о полагању ловачког испита одређен је састав комисије за полагање. У састав трочлане комисије улазе службеници ресорног министарства који имају велико искуство из области ловства, а друга два члана комисије предлаже Ловачки савез у сарадњи са својим чланицама. На крају, увјерење о положеном ловачком испиту потписује Помоћник министра у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, а са друге стране Предсједник Ловачког савеза Републике Српске. Све наведено даје овом увјерењу својеврсну тежину, јер иза њега стоји и ресорно министарство и Ловачки савез. Самим тим не постоји никаква могућност манипулација са увјерењима, истиче Помоћник министра.

Комисија за полагање ловачког испита

Један од најуспјешнијих кандидата на тесту био је Далибор Васиљевић.

– Испит је био доста захтјеван. Ипак, приправник сам већ више од годину дана. Доста тога знам из праксе, јер сам често са ловцима у ловишту и учествујем у свим њиховим акцијама. Такође, ловачки приручник је занимљиво штиво, написан је веома добро и са лакоћом сам научио све потребне податке. На крају, све недоумице које смо имали могли смо да разјаснимо на припремним предавањима која су од велике помоћи за полагање испита. За наредни период остаје ми да прикупим потребна документа за куповину ловачког карабина и да у потпуности постанем пуноправни члан Ловачког удружења “Гласинац“ из Сокоца.

Be the first to comment

Leave a Reply