Sarajevsko-romanijska regija: Zajednički lov i sjednica Savjeta u Palama

Lovci Sarajevsko-romanijske regije okupili su se krajem novembra u Palama sa prvenstvenim ciljem razmjene iskustava i druženja. Ovaj period godine bio je pogodan da se sagleda stanje u lovištima regije i organizuju zajednički projekti.

Savjetu regije prethodio je lov u lovištu kojim gazduje Lovačko udruženje “Jahorina“. Lov je organizovan podno Crvenih stijena na padinama planine Romanija. Iako je ulov izostao, lovci iz sedam udruženja ove regije imali su priliku da uživaju u prirodnim ljepotama jedne od naših najljepših planina. Takođe, sklopljena su nova prijateljstva i obnovljena stara poznanstva.

Nakon lova, u lovačkom domu u Majdanima organizovan je radno-svečani ručak na kojem su pored predsjednika lovačkih udruženja regije bili prisutni i svi učesnici lova. Prisutne je najprije pozdravio i poželio dobrodošlicu Njegoš Poljaković, predsjednik Lovačkog udruženja “Jahorina“ Pale.

Na sjednici Savjeta regije najviše je bilo riječi o realizaciji projekata iz odobrenih sredstava Vlade Republike Srpske. Zaključeno je da se projekti realizuju po predviđenom planu i da će sva utrošena sredstva uskoro biti i opravdana. Predsjednik Savjeta regije Stevan Drašković naglasio je da su lovci Regije u protekloj godini zahvaljujući angažovanju predsjednika Saveza Sava Minića, te razumjevanju Vlade i resornog ministarstva dobili nove objekte, tehničku opremu i hranu za divljač što će omogućiti pravilno gazdovanjem dodjeljenim lovištima.

U nastavku sjednice izvršena je analiza brojnog stanja divljači, sa posebnim osvrtom na lov divlje svinje. Nakon što su predsjednici svih Udruženja regije prodiskutovali i iznijeli svoja zapažanja po ovom pitanju, zaključeno je da su mir u lovištu i prihrana veoma važan faktor u očuvanju zadovoljavajuće visokog brojnog stanja divljači. Nabavka automatskih hranilica i nadzornih kamera, te sadnja voćkarica svakako će unaprjediti stanje po ovom pitanju.

Na kraju, dogovorene su brojne aktivnosti i uspostavljanje tješnje saradnje između lovačkih udruženja regije, a posebno je potrebno naglasiti da su svi prisutni najavili podršku za ponovno organizovanje tradicionalne lovačke zabave u Palama početkom janura naredne godine.

MP

Be the first to comment

Leave a Reply