Саво Минић, предсједник ЛС РС:  Осуђујем сваки покушај криминала, а посебно под кровом Савеза

Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић упознат је да је Полицијска управа Источног Сарајева поднијела извјештај Окружном тужилаштву због сумње да је предсједник Ловачког удружења “Рогатица” из Рогатице Радослав Ристановић оштетио матично удружење за око 216.000 марака.

– Чуо сам да су у току радње истражних органај, а с обзиром да је ЛС Републике Српске кровна организацина, уколико је тачно то у шта се сумња наравно да не моземо остати глухи. Без обзира о коме се ради, уколико се утврди да је учињена проневјера или злоупотреба службеног положаја, максимално осуђујемо такав чин и захтијевамо оштру казну – рекао је Минић.

Ристановићу се на терет ставља да је у периоду од 2012. до 2019. године незаконито располагао новцем чиме је себи и другима прибавио противправну имовинску корист.



Минић је подвукао да мора да постоји повјерење онога ко прикупља и троши средаства, те онога ко тај новац издваја.

Додао је да ловци који плаћају чланарину, а неријетко се због имовинског стања због тога чак и задуже, продају стоку или нешто слично, имају право знати како се троши тај новац.

– Као предсједник ЛС РС предложио сам, а Управни одбор мој приједлог усвојио, те смо објавили извјештај о материјално – финансијаком пословању ЛС РС у 22.000 примјерака “Ловачких новина” као и на сајту Савеза. Све и марка која је прикупљена и која је потрошена стоји у том извјештају. Наравно, он даје могућност да ловци коментаришу да су нека средства можда требала бити другачије усмјерена или да се неке ставке повећају, а нека смање. Ипак, такав извјештај значи да постоји повјерење између даваоца и некога ко прикупља новац и распоређује га.

Још једном, а под условом да је се докаже ово у шта се сумња,  најоштрије осуђујем било какав вид криминала, а посебно када се сумња да је он направљен у удружењима која су под кровом Ловачког савеза Републике Српске – рекао је Минић.

Додао је да ће кровна организација ловаца Српске да ли сама или у сарадњи са ресорним министарством формирати посебно тијело које ће преиспитати пословања свих удружења у Српској.

– Није ми јасно да једно удружење може да ради толике године мимо скупштине, а Законом о удружењима и фондацијама прописано је да баш усвоји све извјештаје. Нећемо дозволити да овај случај, опет понављам, уколико се испостави да је било проневјере, пољуља темеље Савеза, већ ће нас натјерати да још педантније и транспарентније прикажемо финансијске билансе – закључио је Минић.

Извјештај о пословању у 2018. години: Златна година Ловачког савеза Републике Срспке

Be the first to comment

Leave a Reply