Savo Minić, predsjednik LS RS:  Osuđujem svaki pokušaj kriminala, a posebno pod krovom Saveza

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić upoznat je da je Policijska uprava Istočnog Sarajeva podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je predsjednik Lovačkog udruženja “Rogatica” iz Rogatice Radoslav Ristanović oštetio matično udruženje za oko 216.000 maraka.

– Čuo sam da su u toku radnje istražnih organaj, a s obzirom da je LS Republike Srpske krovna organizacina, ukoliko je tačno to u šta se sumnja naravno da ne mozemo ostati gluhi. Bez obzira o kome se radi, ukoliko se utvrdi da je učinjena pronevjera ili zloupotreba službenog položaja, maksimalno osuđujemo takav čin i zahtijevamo oštru kaznu – rekao je Minić.

Ristanoviću se na teret stavlja da je u periodu od 2012. do 2019. godine nezakonito raspolagao novcem čime je sebi i drugima pribavio protivpravnu imovinsku korist.Minić je podvukao da mora da postoji povjerenje onoga ko prikuplja i troši sredastva, te onoga ko taj novac izdvaja.

Dodao je da lovci koji plaćaju članarinu, a nerijetko se zbog imovinskog stanja zbog toga čak i zaduže, prodaju stoku ili nešto slično, imaju pravo znati kako se troši taj novac.

– Kao predsjednik LS RS predložio sam, a Upravni odbor moj prijedlog usvojio, te smo objavili izvještaj o materijalno – finansijakom poslovanju LS RS u 22.000 primjeraka “Lovačkih novina” kao i na sajtu Saveza. Sve i marka koja je prikupljena i koja je potrošena stoji u tom izvještaju. Naravno, on daje mogućnost da lovci komentarišu da su neka sredstva možda trebala biti drugačije usmjerena ili da se neke stavke povećaju, a neka smanje. Ipak, takav izvještaj znači da postoji povjerenje između davaoca i nekoga ko prikuplja novac i raspoređuje ga.

Još jednom, a pod uslovom da je se dokaže ovo u šta se sumnja,  najoštrije osuđujem bilo kakav vid kriminala, a posebno kada se sumnja da je on napravljen u udruženjima koja su pod krovom Lovačkog saveza Republike Srpske – rekao je Minić.

Dodao je da će krovna organizacija lovaca Srpske da li sama ili u saradnji sa resornim ministarstvom formirati posebno tijelo koje će preispitati poslovanja svih udruženja u Srpskoj.

– Nije mi jasno da jedno udruženje može da radi tolike godine mimo skupštine, a Zakonom o udruženjima i fondacijama propisano je da baš usvoji sve izvještaje. Nećemo dozvoliti da ovaj slučaj, opet ponavljam, ukoliko se ispostavi da je bilo pronevjere, poljulja temelje Saveza, već će nas natjerati da još pedantnije i transparentnije prikažemo finansijske bilanse – zaključio je Minić.

Izvještaj o poslovanju u 2018. godini: Zlatna godina Lovačkog saveza Republike Srspke

Be the first to comment

Leave a Reply