Sjednica Savjeta Sarajevsko-romanijske regije

Sredinom avgusta održana je redovna sjednica Savjeta Sarajevsko-romanijske regije. Prema poslovniku o radu Savjeta Regije, predsjednik regije Stevan Drašković, vodio je sjednicu na kojoj su razmotrene informacije o toku sezone lova na srneću divljač, aktivnosti vezane za Kup Republike Srpske u lovnom streljaštvu u disciplinama gađanje letećih meta i gađanje iz karabina. Takođe, dogovorene su aktivnosti oko priprema za obilježavanje krsne slave Regije, te predloženi su kandidati za značku zaslužan lovac. Na kraju je bilo riječi o trenutnoj situaciji po pitanju afričke kuge svinja.

Sjednici su prisustvovali predsjednici svih udruženja Sarajevsko-romanijske regije, te predsjednik Savjeta za lovstvo Lovačkog saveza Republike Srpske, Jelana Došlo.

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice, predsjednici uruženja su diskutovali o sezoni lova na srneću divljač. Gotovo u svim Udruženjima plan odstrjela za matične lovce je ispunjen u potpunosti. Lov na ovu plemenitu divljač zatvoren je krajem jula ili početkom avgusta.

Kao i svake godine, Savjet je podržao organizovanje lovnostreljačkih takmičenja. Lovci-strijelci imaće priliku da se odmjere u preciznom gađanju najprije na takmičenju na nivou regije. Pobjednici takmičenja u obje discipline odmjeriće snage sa ranjboljim pojedincima i ekipama iz cijele Republike Srpske na Republičkom kupu koji će biti organizovan u Bijeljini 14. i 15. septembra. Kvalifikacijsko takmičenje biće održano u Trnovu 8. septembra. Na sjednici je odlučeno da će troškove takmičenja na nivou regije snositi udruženja, te se ovim putem pozivaju svi zainteresovani lovci da uzmu učešće na takmičenju.

Krsna slava Regije će biti obilježena u velikoj sali hotela Beograd dana 21. septembra, sa početkom u 18 časova.

Na kraju sjednice, predsjednik Savjeta za lovstvo LSRS Jelana Došlo prezentovala je probleme vezane za pojavu afričke kuge kod divljih svinja. Skrenuta je pažnja na preventivno djelovanje u skladu sa godišnjim planovima i kalendarom lova po pitanju ovog problema te da za sada nema epidemije koja bi vodila masovnom izlovu ove divljači. Istaknuto je da su sve članice Saveza u obavezi su da poštuju uputstva dobijena od strane resornog ministarstva.

Takođe, pružena je puna podrška i data zahvalnost LSRS na čelu sa Savom Minićem kao i resornom  ministarstvu na ulaganjima u lovištima u proteklom periodu. Pomenuta ulaganja otvoriće put ostalim aktivnostima na poljima zaštite divljači, lovnog turizma i slično.

 

Be the first to comment

Leave a Reply