Слободанки Савић у лову премца нема VIDEO

Шездесетпетогодишња Слободанка Савић из Дворова код Бијељине, по занимању фотограф, почасна је чланица Ловачког удружења „Семберија“.

Некада је била једина жена ловац на овом подручју, а данас их има дванаест. Иако још нишани и циља без наочара, посљедњих година чешће се служи фото-апаратом, него ловачком пушком.

Слободанка је прву ловачку пушку добила од мужа прије четири деценије, када је положила усмени испит и гађање из оружја. Потиче из ловачке породице па јој није био проблем да стане раме уз раме са мушким колегама.

Захваљујући страсти према оружју, љубави према животињама и оку соколовом изборила се за своје мјесто.

„Чак сам два – три пута побиједила. Гађали смо из пиштоља па су многи промашили, ал је зато моје фотографско око побиједило“, прича Слободанка.

Љубоморно чува трофеје које је освојила са мужем – вук, рогови срндаћа, кљове дивље свиње, лисичије крзно. Највећа драж лова, ипак је, каже, боравак у природи, дружење, ловачке згоде и незгоде.

„Љубитељи смо природе. Обично прихрањујемо дивљач у зимском периоду. Ми не трчимо само за месом. Често се дешавало да идем са фотоапаратом да сликам“, истакла је Слободанка. 

Као једина жена у Удружењу имала је и привилегије.

На питање да ли је свака жена је у приватном животу ловац, одговара: „Е ја сам била уловљена, ја сам била ловина мом мужу“.

Муж је примјетио још као ученицу, запослио је у својој фотографској радњи коју је отворио близу њене куће и након три мјесеца оженио.

Ловили су заједно, имали су гатер дивљих свиња и одгајивачницу паса. Радује је што се ловством бави све више жена. Прошлог мјесеца Ловачки савез основао је Дамски клуб који окупља 117 жена ловаца из Српске.

Дејан Јекић ловочувар каже да у европским земљама далеко више жена лови.

„Ми се трудимо да им обезбиједимо годишњу чланарину, нису дужне да плате, једино су дужне да положе ловачки испит“, истакао је Јекић.

Од када јој је супруг преминуо, Слободанка ријеђе иде у лов. Не циља често пушком, али нишани фото-апаратом и камером. Живот продужава чист ваздух и здрава околина у друштву са ловцима,који и када немају неку згоду из стварног живота измисле у трену ловачку причу са заплетом и нестварним расплетом.

РТРС

Be the first to comment

Leave a Reply