SOKOLAC: Lovni turizam ponovo zaživio,odstrjeljeni medvjedi u komercijalnom lovu

Poslednjih godina sokolačko Lovačko udruženje “Glasinac“ i Šumsko gazdinstvo “Romanija“ bilježe značajne rezultate u planiranju i realizaciji svih aktivnosti vezanih za lovstvo. Mjesec mart je period kada se ubiru rezultati pravilnog godišnjeg gazdovanja putem komercijalnog lova.

– “Lovni turizam je zamro u ratnim i posleratnim godinama iz objektivnih razloga. Sada je potpuno drugačije vrijeme i mi koji se nalazimo u sektoru lovstva prepoznali smo šansu za unapređenje stanja“, ističe Strahinja Bašević, predsjednik Lovačkog udruženja i tehnički direktor Šumskog gazdinstva u Sokocu. 

On napominje da su vrijednim radom zaposlenih u Gazdinstvu i članova Udruženja stvoreni uslovi za oživljvanje komercijalnog lova medvjeda kojeg ima na zavidnom nivou u šumama Romanije.

– “Najprije smo organizovali jaku lovočuvarsku službu. Zatim, smo podigli saradnju imeđu Šumskog gazdinstva i Lovačkog udruženja na najviši mogući novo. Vlastita sredstva i sredstva dobijena od Vlade Republike Srpske smo iskoristili i uložili u lovišta na najbolji mogući način. Tako da danas sa ponosom možemo reći da ubiremo rezultate vlastitog rada“, navodi Bašević.

Početkom marta u posjeti Šumskom gazdinstvu boravili su gosti iz Italije i Njemačke. Gost iz Italije stigao je u lovište Romanije vlastitim avionom kojim je sletio na sarajevski aerodrom. Naši lovci su mu poželili dobrodošlicu na aerodromu, a uskoro ima se priključio i lovac iz Njemačke.

Lovočuvari, upravnik radne jedinice i tehnički direktor ŠG Romanija sa gostima

– “Iste večeri, nakon sat vremena vožnje od Sarajeva do Sokoca, oba gosta su izašla na čeku i imali su priliku da odstrjele po medvjeda. Mislim da smo opravdali ukazano povjerenje inostranih lovaca i da su otišli svojim kućama veoma zadovoljni i organizacijom lova i odstrjelom divljači“, kaže Bašević. 

Vahidin Šahinpašić sa odstrjeljenim medvjedom

Uspješan odstrjel sredinom marta imao je domaći član njihovog Lovačkog udruženja “Glasinac“, istinski zaljubljenik u prirodu i lov Vahidin Šahinpašić. On kaže da je prezadovoljan ulovom i prevashodno se zahvaljuje stručnim pratiocima i lovočuvarima, ali i drugim članovima Udruženja koji su upotpunili njegov doživljaj. Odstrjeljeni mjedvjed je u “zlatnoj medalji“, što znači da je visoke trofejne vrijednosti.

Veliki ljubitelj lova i druženja, Vahidin Šahinpašić

Za kraj, Bašević ističe da šume Romanije bilježe povećanje populacije medvjeda koji čini štete u stočarstvu, te da je ovo i jedini način regulisanja brojnog stanja ove divnjači i uspostavljanja ravnoteže u prirodi. Naravno, zarađena sredstva od lovnog turima u potpunosti će biti uložena u lovište posebno kroz vršenje prihrane divnjači, jačanje lovočuvarske službe i izgradnju lovno-tehničkih objekata.

Šahinpašićev medvjed visokotrofejne vrijednosti

 

  

Be the first to comment

Leave a Reply