Страни ловци не могу изнијети трофеј из БиХ

Сарајево, Бањалука – Огроман потенцијал за ловни туризам, којим би се могао привући велики број туриста у БиХ, чиме би могла профитирати и држава, није квалитетно искориштен, а један од разлога лежи у неиздавању CITES сертификата (Конвенција о међународној трговини угроженим врстама дивље фауне и флоре), који омогућава изношење уловљеног трофеја из БиХ.

Из ловачких удружења кажу да је БиХ потписник ове конвенције, али да још није званично одређено ко сертификат у складу с њом код нас издаје, те да проблем лежи на нивоу државе. Овај сертификат се издаје у другим државама окружења.

Мухамед Хоџић, предсједник Савеза ловачких организација у БиХ, каже да се ловни туризам може назвати појединачним, јер страни ловци долазе сами или у сарадњи са домаћим ловачким удружењима, те да би ова област требало да донесе више новца за државу и људе у руралном окружењу.

„Уз ловни туризам могле би се повезати и друге услуге, да се иде у риболов или рафтинг. Постоје многе ствари које се могу урадити, али се не раде“, рекао је Хоџић за „Независне“.

Он каже да се Савез ловачких организација у БиХ креће у том правцу, с новим надзорним одбором, који ће радити пропаганду ловног туризма.

Један од разлога зашто велики потенцијал није квалитетно искориштен, како Хоџић каже, је неиздавање CITES сертификата.

„Ловац који лови скупоцјену трофејну дивљач тешко ће доћи ако не може са собом да понесе трофеј, јер се он не може износити без сертификата. Ловац има право да лови, али трофеј остаје у БиХ и чека вријеме да се одлучи ко ће издавати сертификат у БиХ“, каже Хоџић.

Додао је да су најчешћи страни посјетиоци наших ловишта Италијани у лову на птице, те Аустријанци и Нијемци.

Саво Минић, предсједник Ловачког савеза РС, каже да ловство у БиХ није искориштено ни близу његових могућности у питању ловног туризма.

„У ловном туризму предност РС је чињеница да постоји једно министарство које је задужено за кориснике ловишта, имамо Закон о ловству, Закон о шумама, имамо додијељена ловишта и наредних десет година све предиспозиције да развијамо ловни туризам“, рекао је Минић.

Нагласио је да је у РС тренутно велика експанзија иностраних ловаца у лову на вука, дијелом лову на медвједа, дивокозе, тетријеба, уз напомену да се вук не лови нигдје у Европи.

„Примјеном CITES-а би било више туриста, јер би могли да износе дивљач. Сматрам да ће се то компензовати једним дијелом, јер је Влада РС максимално подржала Ловачки савез РС, што ће се осјетити у сљедећој години“, рекао је Минић и додао да ће прве инвестиције кренути од априла како би се унаприједило ловство у РС.

Он каже да РС испуњава услове за примјену CITES-а, али да су проблеми у ФБиХ и политички проблеми на нивоу БиХ.

„Примјена CITES-а у Њемачкој и Француској је подијељена по покрајинама, не видим зашто и РС не би ушла у примјену ако испуњавамо услов. Међутим, овако смо принуђени да сви испунимо заједно услове, а то је проблематично“, рекао је Минић.

Највише страних ловаца у РС је из Италије, Хрватске, Мађарске, Њемачке и скандинавских земаља, каже Минић, а највише лове препелице, комерцијално лове зеца, фазана, срндаћа, медвједа, дивокозе и вука.

Тамара Јаворић, туризмолог Одсјека за ловство, тврди да је потенцијал којим располаже БиХ веома велики, али недовољно искориштен.

„Да бисмо привукли стране ловце у нашу земљу, важно је усмјерити понуду која је тражена на ловно-туристичком тржишту, те кроз медије промовисати потенцијале којима располажу ловачка удружења“, рекла је Јаворићева.

Nezavisne novine

Be the first to comment

Leave a Reply