Udruženja dobila 400.000 KM za razvoj lovstva

Na račune 72 lovačka udruženja i dva Nacionalna parka „Sutjeske” i „Drine” juče je leglo ukupno 400.000 maraka, a novac namijenjen za razvoj lovstva izdvojilo je ministrstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Obaveza svih korisnika bila je da u konkursu navedu na koji način će iskristiti pomoć iz ovog projekta. Udruženja su se najčešće odlučivala za nabavku divljači, ali i hranilica i kamera za postavljanje video nadzora u lovištima, te izgradnju čeka. Lovački savez Republike Srpske kao i prošle godine bio je samo posrednik, odnosno spona između udruženja i resornog ministrstva.

– Posebno sam srećan što su lovačka udruženja u stvari i direktni potpisnici ugovora sa ministarstvom. Naravno, mi smo tu da im još jednom skrenemo pažnju da dobijeni novac utroše baš onako kako su se obavezali kako svi zajedno ne bi izigrali povjerenje ministarstva koje iz godine u godinu djelima dokazuje da je razvoj lovstva jedna od primarnih zadataka – rekao je predsjednik LS Republike Srpske Savo Minić.


On je dodao da je završen  još jedan konkurs prema kojem je planirano da udruženja dobiju 100.000 maraka, a realizacija ovog projekta bića završena u narednom periodu. Kada se sve sabere, direktna ulaganja Vlade Republike Srpske putem resorng ministarstva u lovstvo ove godine iznosiće 500.000 maraka.

– Prošle godine smo indirektno, oslobađanjem od plaćanja poreza na oružje, dobili jko 500.000 KM, te krot projekte još toliko. Izuzetno cijenimo i osjećamo podršku Vlade i institucija Republike Srpske – rekao je Minić.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply