Упутство из Министарства у циљу превенције од афричке куге

Корисници спортско рекреационих ловишта која граниче са Републиком Србијом (Бијељина 1, Бијељина 2, Бијељина 3, Бијељина 4, Бијељина 5, Козлук, Млађевац, Чауш, Јавор, Панос, Варда) као и корисници посебних ловишта Сушица и Каменица обавезни су да врше пасивни надзор над популацијом дивљих свиња ради мниторинга заразне болести афричке куге која је потврђена на десет узорака у Борском и Пиротском округу у сусједној Србији.

Ово упуство потисао је министар пољоривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, а све у циљу превенције од афричке куге.

 – Надзор се огледа у узимању узорака од евентуално одстрељених јединки дивље свиње са чека у редовном лову. Такође, ловочувари и ловци требају да појачају пасивни надзор у циљу евентуалног проналажења лешева угинулих дивљих свиња. Узорковање и надзор треба да се спроводе у складу са правилником о мјерама за рано откривање, дијагностику, сппречавање ширења, сузбијање и искорјењивање ве заразне болести – наведен је у сапштењу.




Да подсјетимо, прије неколико дана дијелови ловишта Борског и Пиротског ловног округа проглашени су као заражена подручја након што је утврђено присуство афричке куге свиња код десет одстрељених јединки.

У складу са наведеном одлуком, на територији наведених ловишта у наредном периоду биће обављена тотална редукција, односно смањење бројности попуацијадивљих свиња на ниво од 0,5 јединки на 100 ха ловнопродуктивне површине, како би се спријечило ширење заразе. Претпоставља се да се зараза проширила из сусједне Бугарске, гдје већ двије године хара ова болест.

Важно је нагласити да да вирус афричке куге свиње веома брзо шири, нема вакцине нити лијека.

Симптоми оболијевања свиња се манифестују кроз повишену температуру, крваве проливе, крварење по ушима, њушци и осталим дијеловима тијела свиње.

У Републици Српској још увијек није евидентирано присуство овог опасног вируса, али се апелује на све кориснике ловишта, а нарочито на оне у рубним дијеловима да у наредном периоду појачају мјере контроле стања популација дивљих свиња.

Be the first to comment

Leave a Reply