Ускоро кризни центар за контролу афричке куге свиња

Бањалука – Република Српска планира да оснује кризни центар за контролу афричке куге свиња, чији задатак ће бити спровођење мјера прописаних Планом управљања кризном ситуацијом у случају да ова болест буде дијагностикована у Српској.

Одлуку о оснивању републичког кризног центра усвојила је Влада Српске на сједници одржаној у четвртак.

– Афричка куга свиња није дијагностикована на територији Српске и БиХ, али усвајање ове одлуке је важно због оправдане бојазни – саопштено је из Бирао за односе с јавношћу Владе РС.



У саопштењу је наведено да формирање кризног центра за контролу афричке куге свиња у РС представља и одговорност државе да заштити властиту економију, као и интерес пољопривредних произвођача, јер би појава те болести нанијела огромне економске губитке.

– Кризни центар чине представници министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде, финансија, правде и унутрашњих послова, те Ветеринарског института “Др Васо Бутозан”, републичких управа за инспекцијске послове и цивилне заштите, Ветеринарске коморе, Савеза удружења пољопривредних произвођача, Удружења свињара и Ловачког савеза Републике Српске – наведено је у саопштењу.

Да подсјетимо, предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић недавно је  апеловао на све ловце да се придржавају унапријед одређеног календара лова на дивљу свињу и да ни у ком случају не користе новонасталу ситауцију за масован и неконтролисан одстрел него као примјену мјера од заштите од афричке куге.

– Закон, вријеме и околности које су у окружењу налажу од нас да сваким даном будемо све активнији и пратимо ситуацију. Међутим, морамо да дјелујемо у оквиру прописаних регуалтива. То не подразумијева никакав масовни и неконтролисани одстрел, чак напротив – рекао је Минић.

Он је додао да је Ловачки савез Републике Српске у сарадњи са Минстарством пољопривреде, шуамрства и водопривреде креирао превентивне активности које се односе на активан одстрел у смислу одстрела са годишњим планом и календаром лова. До 1. септембра лов са високих чека или лов пригоном искључиво без паса може и треба да се извршава у смислу даљег мониторинга на присуство афричке куге дивљих свиња.

– Након тога, по календару лова од 1. септембра је лов погоном са псима. Ова активност подразумијева још један круг моритонга на присуство афричке куге. Након извршења оддстрела потребно је узети узорак према упутству и доставити га нјближој ветеринарској станици која даље шаље узорак Ветеринарски институту “Др Васо Бутозан” који врши анализу евентуалног присуства – рекао је Минић.

Подвукао је да је основни циљ, а уједно и задатак члановима Ловачког савеза РС да буду присутни у ловишту и да докажу да се баве узгојем и заштитом дивљачи, а тек онда одстрелу. Ресорно министарство је издао упутство за тачно поступање када је у питању настанак штете од медвједа, а преко Ловачког савеза га прослиједио свим удружењима у чијим ловиштима обитава медвјед.

– Још једном позивам све колеге да првенствено прихраном у шуми и прављењем мечилишта задржимо медвједа далеко од усјева, да не кажем од насељених мјеста. Ако се због бонитета у ловишту појави случај да имамо медвједа којег не можемо да контролишемо у том случају ћемо примјењивати закон и наведена упутства ресорног министарства – подвукао је Минић.

Be the first to comment

Leave a Reply