Uskoro krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja

Banjaluka – Republika Srpska planira da osnuje krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, čiji zadatak će biti sprovođenje mjera propisanih Planom upravljanja kriznom situacijom u slučaju da ova bolest bude dijagnostikovana u Srpskoj.

Odluku o osnivanju republičkog kriznog centra usvojila je Vlada Srpske na sjednici održanoj u četvrtak.

– Afrička kuga svinja nije dijagnostikovana na teritoriji Srpske i BiH, ali usvajanje ove odluke je važno zbog opravdane bojazni – saopšteno je iz Birao za odnose s javnošću Vlade RS.U saopštenju je navedeno da formiranje kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u RS predstavlja i odgovornost države da zaštiti vlastitu ekonomiju, kao i interes poljoprivrednih proizvođača, jer bi pojava te bolesti nanijela ogromne ekonomske gubitke.

– Krizni centar čine predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, finansija, pravde i unutrašnjih poslova, te Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, republičkih uprava za inspekcijske poslove i civilne zaštite, Veterinarske komore, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, Udruženja svinjara i Lovačkog saveza Republike Srpske – navedeno je u saopštenju.

Da podsjetimo, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić nedavno je  apelovao na sve lovce da se pridržavaju unaprijed određenog kalendara lova na divlju svinju i da ni u kom slučaju ne koriste novonastalu sitauciju za masovan i nekontrolisan odstrel nego kao primjenu mjera od zaštite od afričke kuge.

– Zakon, vrijeme i okolnosti koje su u okruženju nalažu od nas da svakim danom budemo sve aktivniji i pratimo situaciju. Međutim, moramo da djelujemo u okviru propisanih regualtiva. To ne podrazumijeva nikakav masovni i nekontrolisani odstrel, čak naprotiv – rekao je Minić.

On je dodao da je Lovački savez Republike Srpske u saradnji sa Minstarstvom poljoprivrede, šuamrstva i vodoprivrede kreirao preventivne aktivnosti koje se odnose na aktivan odstrel u smislu odstrela sa godišnjim planom i kalendarom lova. Do 1. septembra lov sa visokih čeka ili lov prigonom isključivo bez pasa može i treba da se izvršava u smislu daljeg monitoringa na prisustvo afričke kuge divljih svinja.

– Nakon toga, po kalendaru lova od 1. septembra je lov pogonom sa psima. Ova aktivnost podrazumijeva još jedan krug moritonga na prisustvo afričke kuge. Nakon izvršenja oddstrela potrebno je uzeti uzorak prema uputstvu i dostaviti ga njbližoj veterinarskoj stanici koja dalje šalje uzorak Veterinarski institutu “Dr Vaso Butozan” koji vrši analizu eventualnog prisustva – rekao je Minić.

Podvukao je da je osnovni cilj, a ujedno i zadatak članovima Lovačkog saveza RS da budu prisutni u lovištu i da dokažu da se bave uzgojem i zaštitom divljači, a tek onda odstrelu. Resorno ministarstvo je izdao uputstvo za tačno postupanje kada je u pitanju nastanak štete od medvjeda, a preko Lovačkog saveza ga proslijedio svim udruženjima u čijim lovištima obitava medvjed.

– Još jednom pozivam sve kolege da prvenstveno prihranom u šumi i pravljenjem mečilišta zadržimo medvjeda daleko od usjeva, da ne kažem od naseljenih mjesta. Ako se zbog boniteta u lovištu pojavi slučaj da imamo medvjeda kojeg ne možemo da kontrolišemo u tom slučaju ćemo primjenjivati zakon i navedena uputstva resornog ministarstva – podvukao je Minić.

Be the first to comment

Leave a Reply