ВИСОКА ЧЕКА: Објекат који је неопходан у ловишту

Крај зимске сезоне за ловце не значи повлачење из ловишта, већ напротив стално присуство, осматрање јединки и рад на њиховој заштити. Такође, не реметећи мир који је дивљачи пријеко потребан у прољећном периоду, ловци поправљају и граде нове ловно-техничке објекте.

Изградња високих чека је у све већем замаху у ловиштима наше Републике. Позитивни примјери из различитих дијелова Европе гдје су високе чеке присутне по читавом пејзажу у многим варијацијама, полако се преносе и код нас.


Зашто су нам потребне високе чеке?

Постоји неколико разлога зашто треба правити и користити високе чеке.

Прије свега, олакшано је осматрање дивљачи. Поглед са висине је много бољи, јер нема препрека које би ометале осматрење што ловцу оставља довољно времена за прецизније одређивање трофејне вриједности грла прије самог одстрјела.

Затим, већина сисара има своје видно поље паралелно са тлом и углавном не дижу главу према горе. Самим тим, што је ловац на вишој позицији, то је мања вјероватноћа да ће бити уочен од стране дивљачи. Уколико су странице чеке затворене, ловац без бојазни може правити лагане покрете. Важна ствар је и то што су звукови пригушени, а мириси готово да не допиру до дивљачи. На тај начин плашљива сренећа дивљач вас неће осјетити прије него је угледате.

Можда и најважнија ствар у цијелој причи је безбједност. Ловац на чеки је у фиксној позицији тако да остали ловци знају његову тачну локацију што омогућава одрађивање зоне безбједног гађања. Додатно, гађање се врши под оштрим углом, па зрно увијек завршава у земљи, а утицај косог хица је практично занемарив.

Такође, чеке се праве да имају наслон за пушку приликом нишањења. Овај наслон се може направити да буде помичан и подесив по висини. Овим је омогућено лакше и комфорније нишањење што резултира успјешним уловом.

На крају, чека треба прије свега да буде безбједна за њеног корисника, али треба настојати и да се естетски уклопи у околину.

Због свега наведеног, висока чека је изузетно погодна за све ловце, посебно оне старије доби, оне који су мање покретни или нарушеног физичког здравља, а који су ипак способни да стрпљиво сједе на равној и стабилној платформи.

Од идеје до реализације

Изградња високе чеке не мора бити тако тешка и скупа. Најчешће сами ловци сносе трошкове изградње високе чеке и граде је уз помоћ својих пријатеља. Пројекти из прилога замишљени су као инспирација и шаблон за ваше пројекте који се могу заснивати на овом моделу.

Прије него што се почне са градњом, треба водити рачуна о неколико ствари. Ако нисте обучени за руковање алатом боље је затражити помоћ од пријатеља који је вјешт у овим пословима. Затим, треба одабрати мјесто постављања чеке, те њену висину подесити у складу са околином. Уз све ово, препорука је да се користе материјали отпорни на временске прилике да би се повећала трајност чеке.

Најприје је потребно направити платформу. За било који тип високе чеке, ово би увијек требало да буде полазна тачка, јер одређује димензије остатка конструкције. Платформа за једну особу требала би да буде око 1200х1200мм. У изградњи свакако препоручујемо употребу ЕУ палета које су изузетно лаке, а подносе велике тежине. Притом, веома су јефтине.

Затим, се приступа монтирању бочних панела. Бочне стране ће послужити као наслон за пушку или дурбин за осматрање. Добра висина је око један метар изнад сједишта. Било би добро да се странице нагину под углом од пет степени према унутра, што ће омогућити комфорнији положај при осматрању.

Слиједи прављење мердевина. На цртежу је једна страна чеке искоришћена за прављење мердевина. Овим се покрива цијела страна чиме се добија додатна стабилност. Ипак, мердевине се могу направити засебно на крају и прислонити уз чеку.

Затим је потребно саставити ногаре чеке. Добра сугестија је да се састављање изврши на лицу мјеста. Употријебите ручну тестеру за резање дијелова који су остављени предуго. Наравно, по потреби ногаре треба учврстити додатним летвама ради боље стабилности чеке.

На крају се може додати кров или нека импривизована заштита од љетних киша. За сједење може послужити троножац, гајба, дрвена столица, клупа, а за већи комфор аутомобилско сједиште са гријечима прикаченим на акумулатор.

На цртежима су чеке димензија које омогућавају превожење до ловишта на приколици. Приликом монтаже на градилишту, побрините се да је платформа изнивелисана. Ништа не радите сами и нека макар један пријатељ ловац увијек буде са вама.

Висока чека на дрвету

Други пројекат је много јефтинији, али нам је за његову реализацију неопходно једно или више високих и јаких стабала. Било би добро попети се на стабло и добро осмотрити околину да би се утврдила подесност за градњу.

Као и у претходном пројекту, најприје правимо платформу. Након тога, дижемо је и причвршћујемо је на стабло. Коначно слиједи причвршћивање мердевина.  Заштита од кише се може урадити по потреби.

Лов је погодан терен за импровизације, јер свака ситуација захтева нешто јединствено. Свака чека се разликује једна од друге, тако да ове пројекте треба користи само као идеју и инспирацију за властите.

МП

Be the first to comment

Leave a Reply