Вукови круже око санских села, шакал устријељен у Пријечанима

Сански Мост, Бањалука – У близини неколико подгрмечких села на подручју општине Сански Мост примијећени су ових дана бројни вукови, који су се у неколико наврата приближили домаћинствима, што је узнемирило мјештане.

Према ријечима пољопривредног произвођача Сакиба Дугалића, у близини села Крухари уочено је десетак вукова, а он је забринут и страхује да би могли напасти стоку. Каже како је примијетио вучје трагове у близини штала са стоком и додаје како му је нестао један пас чувар.

“С великом вјероватноћом сумњам да је постао храна вуковима, јер они, када се ради о псима, примјењују лукаву тактику. Псу се прикраде вучица и заведе га, а када он крене за њом, у засједи га дочека чопор и ту му је крај”, објашњава Дугалић. Додаје како се догађало да вукови нападну овце и другу стоку, а једном приликом су провалили у шталу те усмртили неколико говеда.



У Ловачком друштву “Сана” су потврдили да су примили дојаву мјештана и кажу да су њихови ловочувари евидентирали два већа чопора. Додају како оваква ситуација није необична у зимском периоду јер су вукови у потрази за храном, те се власницима стоке савјетује опрез.

“Сњежни покривач на обронцима Грмеча на појединим мјестима достиже преко једног метра, па вукови у таквим условима тешко долазе до хране. Због тога се у потрази за њом спуштају у ниже предјеле, а из разлога што је велики број домаћинстава на овом простору разрушен и напуштен током протеклог рата вукови без страха долазе у близину села”, каже Месуд Агановић, секретар Ловачког друштва “Сана”.

У овом друштву истичу како је лов, због висине сњежног покривача у планинским подручјима, привремено обустављен, што погодује вуковима.

Проблеме не чине само вукови, веч и шакали. Тако су у Ловачком удружењу “Змијање” Бањалука казали да је у Пријечанима, надомак Бањалуке, прије неколико дана примијећен шакал, који је одстријељен.

“Примијећено је спуштање шакала ка селима. Уобичајено је да у овим подручјима има шакала, који обитавају близу стоке и насељених мјеста”, појаснили су у ЛУ “Змијање” за “Независне”.

Према њиховим ријечима, шакали су појединим мјештанима правили штету, па се деси да мјештани помисле да су у питању пси, а испостави се да су шакали.

“Вукови се, када је у питању бањалучко подручје, обично могу наћи горе у Бочцу, око планина Чемерница и Тисовац, тако да су они ту и ту је њихово станиште. Они имају своје уобичајене миграције и немају промјене, за разлику од шакала, који се спуштају све ближе насљеним мјестима”, истичу у овом удружењу.

Милан Драгељевић, предсједник ЛУ “Просара” Градишка, казао је да шакала има све од Српца до Козарске Дубице.

“Шакала има свуда, када је ова регија у питању. Засад нису правили значајнију штету”, казао је Драгељевић.

Be the first to comment

Leave a Reply