Одржана трећа сједница Савјета Сарајевско-романијске регије

 ХАН ПИЈЕСАК – Представници свих ловачких удружења Сарајевско-романијске регије присуствовали су састанку регије 23.августа у Хан Пијеску у објекту Ловачке куће чији су домаћини су били управо ловци Ловачког удружења „Студена гора”.

У име домаћина све присутне је поздравио Никола Лазаревић предсједник ЛУ „ Студена гора” Хан Пијесак.

Предсједник Сарајевско-романијске регије Стеван Драшковић присутнима се обратио поздравним ријечима и предочио дневни ред сједнице која је у наставку потрајала неколико часова.

 Дневни ред

1) Усвајање записника са претходне сједнице;

2) Договор у вези са обиљежавањем крсне славе;

3) Информације о току ловне сезоне на срндаћа;

4) Текућа питања.

Прва тачка дневног реда, усвајање Записника са предходне сједнице, једногласно је усвојена. Предсједник Драшковић у наставку говорио је о активностима у Ловачком Савезу РС и о обиљежавању крсне славе ловаца са наше регије. О тој теми дискутовали су и остали предсједници ловачких удружења као и присутни гости, и договорили су се да се као и претходних година у просторијама угоститељског објекта „Станковић” у Источној Илиџи у духу наше традиције и скромно са пријатељима и ловцима прослави крсна слава, 21.септембра на Малу Госпојину.

У наставку сједнице усвојена је и трећа тачка дневног реда, о којој се опширније и дискутовало, обзиром да је минулих дана у Сокоцу одржано стручно предавање професора доктора Драгана Гачића које је и изазвало велико интересовање ловаца са нашег подручја. Управо они који су били присутни на поменутом предавању пренијели су утиске члановима Савјета регије, па су сви били истог става да се у скорије вријеме негдје на простору Сарајевско-романијског поново организује предавање еминентног професора из Београда на тему „срнећа дивљач”.


На трећој сједници Савјета Сарајевско-романијске регије присутни су водили дискусију о више тема, између осталих и о току ловне сезоне на срндаћа и информацију о отвору лова на дивље свиње те информацију о измјенама и допунама закона о ловству.

Потпредсједник Ловачког савеза РС и предсједник Савјета регије Стеван Драшковић сумирајући закључке са сједнице истакао је да  ловство није само спортска него и привредна грана која може да донесе значајна средства те да представи у добром овај крај, како у региону тако и шире.

– Донијели смо више закључака, усвојене су све тачке дневног реда, а у текућим питањима договарали смо се и о приједлозима додијеле признања заслужим ловцима. Када је у питању информација о току ловне сезоне на  срндаћа, на савјету смо се дотакли календара лова јер законске могућности дозвољавају да се лов на срндаћа врши од 01.маја до 30.септембра што је за наш простор превелики временски период да се обавља лов ове дивљачи, те смо донијели заједнички закључак да се убудуће отвор лова на срндаћа обавља у мјесецу јуну, а затварати онда када се испуни годишњи план кориштења дивљачи  без обзира који је то временски период у оквиру законских одредаба. Такође смо договорили да на нашој регији, лов на дивљу свињу буде отворен у последњој седмици мјесеца септембра или први викенд у октобру, уз поштовање законске регулативе на лов дивље свиње до затварања 15.јануара. Иза нас је још једна добро организована сједница савјета, и надам се да ћемо и у наредном периоду наставити заједнички дјеловати као и до сада,па смо се договорили да у скоријој будућности ангажујемо и одређени број стручних људи из области ловства, истакао је Драшковић.

Предсједник Надзорног одбора ЛСРС Слободан Ђорем казао је да се прије свега баве проблематиком која се дотиче рада ловачких удружења на регији како би имали јединствен став,те говорио о проблематици законске регулативе за избор ловочувара.

Никола Лазаревић, предсједник ЛУ „Студена гора” Хан Пијесак и домаћин сједнице, рекао је да је сједница била конструктивна и квалитетна те изразио наду да ће се чешће састајати како би унаприједили рад свих удружења на регији.

Сједници Савјета Ловаких удружења Сарајесво-романиске регије поред присустних предсједника ловачких удружења који су сагласни да овакве сједнице унапријеђују рад али и сарадњу удружења,били су и представници привредног друштва општине Хан Пијесак.

Јелена Станишић

Be the first to comment

Leave a Reply