Двокуглара “артемида”  богиња лова из руских степа

Асортиман ловачких сачмарица познатог руског произвођача “Бајкал” покрива све типове – једноцијевне, двоцијевне, бокерице или положаре, пумпарице, као и полуаутоматске сачмарице. “Бајкал” такође производи солидне ожлијебљене једнометке, експрес бок или положене двокугларе, као и комбиноване пушке. Попут свих великих свјетских произвођача спортског оружја и “Бајкал” користи провјерене врхунске челике, најсавременије машине и технолошке процесе, тако да су сви њихови производи робусни и дуговјечни. Међутим, пресудан адут их посебно издваја на тржишту – “Бајкал” оружје одавно је препознато кроз чињеницу да доноси више квалитета од цијене у поређењу са осталим брендовима.

То је суштина и руске двокугларе “бајкал МП221 артемида”, намијењене ловцима старог кова, онима који више цијене витешке традиционалне двокугларе са положеним цијевима од обртно-чепних карабина. Инжењери фирме “Бајкал” двокуглару “МП-221 артемида” базирали су на сачмарици положених цијеви ИЖ МП-43 са којом дијели идентично брављење преко два доња “Purdey” кључа. 



Уводећи “артемиду” (Артемида је у античкој митологији богиња лова, дивљине и заштитница дивљачи) руски произвођач изашао је у сусрет купцима плићег џепа који желе да набаве класичну бок двокуглару преламачу, али по много прихватљивијој цијени у поређењу са, на примјер, моделима њемачке куће “Хеум”. “Артемида”, за разлику од скупоцјених аустријских и њемачких модела, комбинује традиционалну конструкцију и положене цијеви са примјеном једноставног, али иновативног регулационог механизма за усаглашавање цијеви, односно ректификацију механичких нишана. Овај патентирани механизам омогућава упуцавање и фино подешавање тачке поготка за различите типове и лаборације муниције. 

Технички подаци

Дужина цијеви: 60 цм

Калибри: .308 W, .30-06 S и .45-70 Government

Обарачи: два

Маса: 3,3 до 3,5 кг

Наиме, фабричко упуцавање комбинованих пушака и двокуглара је скуп и дуг посао који најчешће обављају висококвалификовани, најискуснији мајстори. “Бајкал” је максимално упростио и појефтинио производњу и цијену коштања двокугларе “артемида” предвидјевши да према жељи, уз помоћ поменутог склопа за подешавање, оружје упуца сам купац.

Двокуглара “артемида” посједује подесиве класичне отворене нишане, као и нарочити регулациони завртањ лоциран између цијеви са доње стране чијим се ангажовањем према датом упутству погоци обје цијеви усаглашавају, то јест доводе у исту тачку на жељеном домету са изабраном лаборацијом муниције. 

Предвиђено је да се подешавање изводи у три тачке: мушица је подесива по висини, задњи нишан по правцу, док се регулационим механизмом помјера десна цијев.

Мушица се по висини подешава одвртањем уз помоћ подесних клијешта. Задњи нишан се по правцу подешава предвиђеним завртњем. Тачка поготка десне цијеви подешава се ангажовањем регулационог “точкића” смјештеног испред пређице за ремник са доње стране, што се обавља подесним алатом. Иако је регулатор тачке поготка уведен ради појефтињења и поједностављења производње, у пракси се ово рјешење показало као робусно и поуздано. Један број домаћих ловаца, који лове двокугларом “артемида”, жале се на непрецизност, а приликом пуцања другог метка помјерају тачку нишањења, на тај начин исправљајући фабричку неусаглашеност цијеви. Али за овако нешто нема потребе – довољно је одвојити мало времена и регулатором подесити цијеви у сагласју са врстом муниције којом се лови.

Дужина цијеви “артемиде” износи 600 мм, а калибри су: .308 W, .30-06 S и .45-70 Government. Маса пушке креће се од 3,3 до 3,5 кг. Пушка коју смо имали у рукама била је у калибру .30-06. Са отвореним механичким нишанима, на удаљености од 50 метара, без икаквих проблема је могуће постићи групе од 10 центиметара са муницијом Fiocchi .30-06 FN (Freccia Nera – црна стријела) масе 180 грена (11,7 грама). 

Кундак и поткундак израђени су од буковине (мада постоји и ораховина као опција) и финиширани уљем. Чекирање полупиштољског рукохвата и поткундака је изведено сасвим задовољавајуће, чак и боље него што бисте очекивали од оружја овог цјеновног ранга, тако да је хват чврст и удобан. Иако неким ловцима неће одговарати дужина кундака (притужбе се углавном односе на кратак кундак, што за посљедицу има нешто јачи трзај), пушка уз мало привикавања природно и лако налијеже у згиб рамена. Проблем кратког кундака се лако рјешава монтирањем дужег поткова/амортизера.

На новијим моделима отворени нишани замијењени су пикатини шином. Систем окидања је са два обарача, док је класична кочница смјештена на врату кундака. “Артемида” се лако расклапа ради транспорта. 

“Артемида” посједује класичне извлакаче и без икаквих проблема се препуњава чак и послије двадесет узастопно испаљених метака. Ипак, штета је што нема ејекторе јер вјерујемо да би је много више ловаца озбиљно размотрило. Ловци се такође жале и на нешто тврђу полугу за преламање, али то се ни у ком случају не може сматрати пропустом произвођача јер су и код најскупљих преламача полуге у почетку нешто тврђе, док се не разраде. Без обзира на све, “Артемида” је права радна пушка – квалитетно направљена, издржљива и поуздана, а због више него прихватљиве цијене многи ловци јој опраштају ситне недостатке и поклањају пуно повјерење.   

 Драшко Драгосављевић

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply