“Беретина” директна акција по НАТО стандардима VIDEO

Након што смо недавно писали о првом америчком ловачком карабину директне акције фирме “Севиџ”, није требало дуго чекати на европски одговор.

Већина би претпоставила да ће се једна од њемачких компанија уско специјализованих за ову врсту оружја, попут “Блазера” и “Штрасера”, увести нови модел.

Међутим, ради се о фирми од које то нису очекивали чак ни они упућенији. Наиме, италијанска фирма “Берета”је на тржиште пласирала потпуно нови производ који представља не само први италијански карабин директне акције икада, већ и прву Беретину ожлијебљену репетирку након више деценија. Као холдинг компанија “Берета” је сегмент обртночепних карабина потпуно препустила фирмама САКО и “Бенели” које се налазе под њеним окриљем (о обртночепном карабину система “Бенели Лупо” недавно смо такође детаљно писали).

Нови карабин директне акције “берета BRX1” карактеришу оштре линије и црни кундак израђен од полимерног композита, идентичног материјала који фирма користи за војне аутоматске пушке “берета ARX160”. На први поглед линије кундака и сандука, односно шасије од црно анодизираног алуминијума подсјећају на карабин “бенели лупо”, а облик и позиција ручице затварача на карабине система “Блазер Р8”. Ту, међутим, свака сличност престаје.

Инжењери фирме “Берета” одлучили су се за рјешење базирано на склопу носача и ротационог затварача са бреговима какав срећемо на аутоматским пушкама система AR15 и бројним другим, попут “штајер АУГ, ХК Г36” и службеној пушци италијанске војске “берета ARX160”. Неуобичајен, али једноставан и робустан систем директне акције развијен је дакле на богатим искуствима у производњи аутоматских пушака, а имајући на уму првенствено безбједност и поузданост.


На тијелу носача налази се коси канал кроз који саобраћа осовина која спаја носач и затварач – на тај начин обезбијеђена је ротација затварача. Затварач је могуће обравити искључиво повлачењем за ручицу (бољег разумијевања ради, када бисмо на пушци “застава М70АБ2” подизањем тромблонског нишана прекинули доток барутних гасова и уклонили повратну опругу добили бисмо ручно репетирајући карабин и управо на том принципу ради нови BRX 1). Бравећи брегови на ротационој глави затварача чврсто су забрављени у екстензију цијеви, а читав склоп креће назад само ако га повучемо за ручицу. Носач се приликом репетирања креће по шинама.

Посебна пажња поклоњена је амбидекстралности цијелог система. Тако је једноставним премјештањем ручице са једне на другу страну носача и закретањем главе затварача за 180 степени (чиме је ријешено избацивање чаура десно или лијево) пушку могуће прилагодити љеворуким стријелцима. Амбидекстрални систем за запињање односно кочење налази се надохват палца изнад врата кундака са задње стране затварача и омогућава стријелцу да блокира затварач и окидач или само окидач, при чему затварач слободно саобраћа ради пражњења лежишта метка.

Измјењива ротирајућа глава затварача посједује један ред од осам бравећих зуба/брегова за стандардне или два реда по осам зуба (укупно шеснаест) за магнум калибре. Свака измјењива глава затварача долази са припадајућом цијеви и екстензијом, што значи да се калибри на карабину “берета VRX 1” лако мијењају једноставним монтирањем цијеви, главе затварача и оквира.

Знајући да сумњичавости када је у питању безбједност карабина директне акције међу ловцима никада не мањка, “Берета” се одлучила на необичан корак. Како би купци били апсолутно сигурни у квалитет, безбједност, чврстину и поузданост новоуведеног система директне акције (читај: сигурни да им затварач при активирању препуњеног метка неће избити око) угледна италијанска фирма одлучила је да цивилно оружје VRX1 подвргне војним процедурама тестирања по НАТО стандарду, премда то није обавезно ни уобичајено. Произвођач тврди да је карабин директне акције “Berette VRX1” студиозно опитован и подвргнут најстрожим НАТО тестовима издржљивости и безбједности које је прошао са одличним успјехом.

“Берета VRX1” се храни из одвојивих кутијастих оквира капацитета до пет метака. Оквири су израђени од полимера, имају свијетло наранџасто добро видљиво тијело и црно дно са сетом симетричних дугмади/утврђивача. Доступни су у три варијанте које одређују групе калибара (“Стандард”, “Лонг” и “Магнум”) и обиљежени су бројем који је пласиран на задњем дијелу тијела.

Величину и форму добро обликованог пиштољског рукохвата, као и дужину кундака могуће је подесити уз помоћ сета предвиђених уметака.

Нови “Беретин” карабин директне акције оставља утисак једноставног и поузданог, добро промишљеног и апсолутно довршеног оружја. Саобраћање затварача је природно и муњевито, чему свакако доприноси одабрани угао и положај ручице затварача чија је кугла позиционирана тачно изнад окидача.

Посебно је интересантан механизам за окидање. Беретини инжењери одлучили су се за окидање путем ороза/ударача који је саставни елемент засебног и лако одвојивог механизма за окидање. Одвојива група механизма за окидање на карабину “Берета VRX1” може се лако одвојити од сандука било којим импровизованим малим алатом, што ће омогућити кориснику да подеси тежину једностепеног окидача од минималних 900 грама до максималних 1,5 килограма у корацима од 200/250 грама (укупно три позиције/тежине окидања).

Цијеви се нуде у три дужине (51, 57 и 62 цм) са истим промјером од 16 мм. На устима се налази поклопцем заштићени навој М14, а на екстензију цијеви пласирана је шина за монтажу оптичких нишанских уређаја. Карабин може бити опремљен стандардном “Пикатини” шином, финским типом шине “ластин реп” од 17 мм или новим оригиналним “Беретиним” рјешењем за брзо монтирање и демонтирање оптичких нишана. VRX1 је тренутно доступан у калибрима .308 “винчестер”, .30-06 “спрингфилд”, 6,5 “кридмор” и .300 “винчестер магнум”.

 Драшко Драгосављевић

Технички подаци

Произвођач: “Pietro Beretta Arms Factory”

Доступни калибри: .308 W.; 30-06; 300 WМ, 6,5 Cree.

Акција: Директна акција са ротирајућим затварачем

Кундак: Црни полимер

Оквири: Одвојиви, наранџасти полимер, капацитет 5 + 1

Дужине цијеви: 570 или 510 мм за .308 W. и 30.06, 620 мм за 300 WМ

Окидање: Одвојива група механизма за окидање, подесиви окидач (950, 1250 и 1500 грама).

Кочница: тростепена

Укупна дужина: 109,5 мм за цијев од 570 мм; 114,5 мм са цијеви од 620 мм

Цијена: 1.549,00 евра

 

Be the first to comment

Leave a Reply