Подношењем писменог захтјева управљачу Јавних путева смањити штете настале налетом моторних возила на дивљач у саобраћају

Ловачки савез Републике Српске, обавјештава кориснике ловишта у Републици Српској да су новим Законом о ловству прецизније регулисана права и обавезе корисника ловишта у  погледу смањења штета насталих налетом моторног возила на дивљач у сабраћају, као и њиховог отклањања.

У складу са наведеним, Савез обавјештава кориснике ловишта да су у складу са новим Законом о ловству дужни управљачу јавних путева и управљачима жељезничке инфраструктуре доставити писану информацију о постојању критичних локација и дионица путева у ловишту на којем дивљач врши сезонске и дневне миграције (члан 66. став (1) новог Закона), те уз наведену информацију поднијети и захтјев за постављање саобраћајних знакова опасности „дивљач на путу“ и знакова изричитих наредби  „ограничења брзине“ на свим јавним путевима на којима постоји могућност налета моторног возила на дивљач у саобраћају (члан 61, под тачком 6).

Наведена информација треба да садржи тачне локације и дужину критичних дионица пута, као и врсте дивљачи које својим кретањем могу угорзити безбједност саобраћаја и узроковати штете (Члан 66, став (2) Закона.

Након добијања наведеног захтјева и информације, управљач путева је обавезан да критична подручја обиљежи одговарајућом саобраћајном сигнализацијом и опремом, те уколико не поступи по истом, одговоран је за причињену штету (члан 66, став (3) и (4).

Ловачки савез Републике Српске, још једном позива кориснике ловишта да се детаљно упознају са одредбама новог закона о ловсвту, који је доступан ОВДЈЕ.

Be the first to comment

Leave a Reply