Леш заражене дивље свиње пронађен у Добоју закопан, терен саниран

ДОБОЈ – Леш дивље свиње заражене афричком кугом, који је пронађен у четвртак, 3. августа, на локалитету Путниково брдо у Добоју, исто вече је и покопан у складу са предвиђеним мјерама и процедурама, а подручје санирано, изјавио је ветеринар Кенан Чабрић.

Чабрић је рекао да је исто вече извршено узорковање и да је узорак послат надлежној установи из које је потврђено постојање афричке куге свиња.

Он је указао да постоји узнемиреност узгајивача свиња које бораве на отвореном на том подручју, те апеловао на њих да животиње држе затворене и спријече контаминацију са дивљим свињама.

„Биосигурносне мјере морају се подићи на виши ниво и не смије бити кретања из зараженог у незаражена подручја“, поручио је Чабрић.

Он је указао да болест не прелази на људе, али је са високим морталитетом и морбидитетом за домаће свиње, која се у почетку манифестује високом температуром, летаргијом, одбијањем хране и полијегањем, а потом се јављају тачкаста крварења по читавом тијелу, доминантно по ушима и између предњих и задњих ногу.

Градски ветеринарски инспектор Младен Драгичевић каже да су у случају пронађене заражене дивље свиње спроведене све мјере предвиђене правилником о поступању, а у околностима када је непознато са ког подручја је дошла спроводе се појачане биосигурносне мјере на фармама и епистолошко извиђање како би се уочило бројност крда које се креће на том подручју.

„Власници и узгајивачи свиња се упозоравају да што мање свиње држе на отвореном у кругу од три километра те тако смање могућност контаминације домаћих свиња“, изјавио је Драгичевић.

Он сматра да је ветеринар на лицу мјеста утврдио да је дивља свиња преминула од болести, а не од удара аутомобила како су претпоставили ловци, с обзиром на то да је крварење из уста и носа један од клиничких знакова узнапредовалог обољења афричке куге и јер је леш пронађен даље од цесте.

Предсједник добојског Ловачког удружења „Фазан“ Ведран Божичковић каже да је заражена дивље свиње пронађена на граничном подручју са мјесном заједницом Станови и да је најближе насеље удаљено два километра.

„Мислим да за сада не постоји ризик по домаћинства, али видјећемо. Пратимо. Највећа густина популације крда је управо тај дио локације Станови-Путниково брдо“, изјавио је Божичковић.

Као отежавајући околност Божичковић наводи да се добојско ловиште у великом дијелу граничи са ФБиХ, гдје се не предузимају посебне мјере.

Он каже да су све секције обавијештене о поступању приликом одстријела дивље свиње или на њима уоче здравствене промјене, које тренутно нису евидентиране.

То значи да су све секције одредиле локације до којих ће се вршити транспорт одстријељених дивљих свиња, узимање узорка, закопавање унутрашњих органа, замрзавање леша дивљачи све до добијања резултата узорка од института.

„Јуче смо имали случај да је воз у Сувом Пољу ударио дивљу свињу. Узет је узорак и послат Институту“, изјавио је Божичковић и најавио да се до ловне сезоне, која почиње у септембру, чекају инструкције Ловачког савеза Српске и надлежног министарства.

Он каже се превентивно узорковање на афричку кугу ради већ двије године и да је лани свих 12 анализираних узорака било негативно.

С обзиром на то да је човјек најчешћи преносник ове болести, Божичковић је навео да ће ловци спроводити све биомјере приликом лова.

Да би се спријечило ширење афричке куге, он је најавио да ће се одстрелом покушати смањити популација дивље свиње и за до 30 одсто у појасу угрожености.

„Обуставили смо прихрањивање како не би дошло до већег груписања и преклапања крда“, изјавио је Божичковић.

Као негативну страну те мјере он је указао да у потрази за храном дивље свиње сада праве велику штету на пољопривредним усјевима и спуштају се у насељена мјеста уз појачани ризик од контакта.

 

Be the first to comment

Leave a Reply