Сједница УО Ловачког савеза: Колективним осигурањем скинут терет штета у саобраћају са буџета корисника ловишта

У Дервенти je у петак 2. децембра 2022. године одржана је редовна сједница Управног одбора Ловачог савеза Републике Српске. На дневном реду сједнице се нашао велики број тачака у оквиру којих су разматране све актуелности везане за ловство у Републици Српској. Након разматрања и једногласног усвајања записника са претходне сједнице, чланови Управног одбора су упознати са  динамиком имплементације Информационог система ловства у Републици Српској, гдје је изнесено да је софтверски дио система завршен, те да је у процедури административно рјешавање пуштања у рад серверске базе Информационог система на сервер Владе Републике Српске.

У оквиру треће тачке дневног реда, пред члановима Управног одбора се нашла информација о прикупљеним понудама осигуравајућих кућа заинтересованих за колективно осигурање свих корисника ловишта од штета насталих учешћем дивљачи у саобраћајним незгодама, затим од штета над имовином корисника ловишта уз колективно осигурање свих ловаца. Након краће дискусије, једногласно је донесена одлука да се прихвати достављена понуда Дунав осигурања, те да Ловачки савез крене у процедуру склапања уговора са овом осигуравајућом кућом, а како би од 1. јануара 2023. године сви корисници ловишта путем Ловачког савеза били покривени овим осигурањем, те истовремено и заштићени од било каквих трошкова изазваних штетама у саобраћају са учешћем дивљачи, као и штетама над ловним објектима. Истовремено, наведени пакет осигурања подразумијева и осигурање свих ловаца у Републици Српској, али и ловаца гостију. Ову одлуку су поздравили сви присутни истакавши да је иста спас за велики број корисника ловишта.

У наставку сједнице је разматрана и информација о тренутном статусу ловачких новина, гдје је констатовано да се исте израђују у електронској форми те да својим садржајем не оправдавају новац који се издваја за ову намјену. Након краће дискусије, једногласно је одлучено да се прекину даље активности на изради ловачких новина у овом облику, те да се са циљем повећања квалитета информисања ловаца, испред Савеза формира уређивачки одбор који би чинио по један члан из сваке регије.

У даљем раду сједнице, разматрана је висина чланског доприноса који корисници по сваком ловцу плаћају Ловачком савезу, те је након конструктивне дискусије једногласно донесена одлука да се члански допринос повећа са досадашњих 19 КМ на 25 КМ по једном ловцу. У прилог овој одлици је изнесено да су корисници ловишта од 1. јануара 2023. године ослобођени плаћања обавезног осигурања за ловце, те да ће сви кориници ловишта бити ослобођени трошкова евентуалних штета изазваних усљед саобраћајних удеса са дивљачи, уз најаву повећања пројектних средстава која ће од стране ресорног Министарства бити имплементирана корисницима ловишта.

Управни одбор је усвојио и план активности за учешће на предстојећем дефилеу поводом Дана Републике.

Сједницом је предсједавао Саво Минић, предсједник Савеза, док су сједници осим свих изабраних чланова Управног одбора присуствовали и Дарко Ћулум, предсједник Скупштине Ловачког савеза затим Слободан Ђорем и Пане Гаврић, из Надзорног одбора те и Миланка Јовановић испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ловачки савез Републике Српске

Be the first to comment

Leave a Reply