Спријечимо пожаре – сачувајмо природу и дивљач

Све већи топлотни екстреми у нашој земљи, који из године у годину постижу нове темепратурне рекорде, јасно позивају на прилагођавање свих активности у природи. Високе температуре, које заједно са сушом директно утичу на физиологију флоре и фауне, представљају погодно тло и за настанак пожара несагледивих размјера.

Посљедњи пожар у Националном парку Сутјеска, управо је показао сву размјеру коју ова природна појава може да нанесе биљном и животињском свијету. Поред несагледиве пустоши на шумама и ливадама, у којима су страдале бројне врсте биљака и животиња, пожар је запријетио и Перућици, највећој прашуми у Европи, због чега се на ноге дигла цјелокупна друштвена заједница Републике Српске али и Босне и Херцеговине, као би се зауставило уништавање једног од највриједнијих природних драгуља у Републици Српској, али и шире.

Поред директне штете на биљном и животињском свијету, пожар уништава јазбине, гнијезда, изворе хране, скровишта за дивљач, а често и подмладак али и одрасле јединке које нису успјеле на вријеме побјећи. Све ово доводи да краћих и дужих миграција дивљачи са опожареног подручја, па чак и до дужег нестанка појединих, територијално вјерних врста. У пожарима највише штете трпе ситне врсте дивљачи (зец, фазан, јаребице, и др.).

Истовремено, усљед пожара у шумама долази и до сагоријевања хумусног слоја на овим често плитким земљиштима, чиме се умањује могућност успјешне регенерације ових подручја. Нагорјела стабла, постају потенцијална жаришта за градације разних инсеката. Формирање новог биљног покривача на пожариштима је природни процес који се назива сукцесија вегетације, и чије трајање се мјери десетинама и стотинама година.

Све наведено јасно указује на обим директних и индиректних штета насталих од пожара, а који се директно манифестују на ловно газдовање цјелокупним фондом дивљачи.

У циљу заштите природе, дивљачи и њеног станишта, Ловачки савез Републике Српске апелује на све ловце да дају свој допринос спречавању избијања пожара, али и да учестувују у његовом гашењу уколико до истог и дође.

Be the first to comment

Leave a Reply