Отворена сезона лова у Ловачком удружењу „Гласинац“: Потребан опрез због афричке куге свиња

Ловачко удружење „Гласинац“ из Сокоца је 30. септембра отворило сезону лова организованим походом ловаца са псима гоничима на дивљу свињу и предаторе, који се лове до половине јануара.

Предсједник овог Удружења Страхиња Башевић је подсјетио да се појавила нова врста опасности по ловни фонд првенствено за дивље свиње у облику свињске куге која има јако агресиван начин ширења и отежано сузбијање које утиче на промет свиња из узгоја домаће производње, које су такође преносници болести.

– Нема још значајнијих случајева угинућа код нас на нашој територији, али с обзиром да се појављујују појединачни случајеви у околним општинама за очекивати је појаву и експанзију ове болести и код нас, како на дивљем тако и на питомом фонду свиња. Гдје се појавила ова болест, узроковала је огромне штете на ловном фонду дивљачи и посљедице, којима ће требати дуго времена да се санирају. Мјере које су дефинисане од ресорног министарства су начин контроле ширења ове болести, а ми тежимо да у што већој мјери припремимо и проведемо све фазе превентивне заштите. То се односи првенствено на одвајање узорака од одстрељених свиња (унутрашњих органа) како је то прописано и достављање надлежним органима за контролу и праћење болести, као и припрему јама за укоп свиња у евентуалном установљавању присутности болести – појаснио је Башевић.

Секретар Ловачког удружења „Гласинац“ Раде Марковић, навео је да окупљају око 270 ловаца, различите старосне структуре. Заступљено је доста младих, којима је потребно искуство старијих ловаца.

– У овом периоду највише се лове дивља свиња, као и предатори – лисица и шакал, којих има у великом броју код нас. Поред тога, имамо организоване комерцијалне ловове са чекама у којима може да се изврши одстрел медвједа и вука. Термини за тај лов, корисници ловишта одређују у зависности од заинтересованих клијената. Они се непосредно најаве предвиђеним планом одстрела, те уз провјеру да ли можемо да им уступимо ту дивљач, која испуњава све услове за одстрел. У прошлој години смо имали хајке на лисице и шакале, јер се велики број њихове популације појављује на нашим просторима наносећи велику штету. Осим поменутог, организовали смо и комерцијални лов на медвједа, када смо једног устријелили. Надамо се да ћемо и ове године имати успјеха у овом сегменту – нагласио је Марковић.




Према његовим ријечима, лов није само одстрел животиња, те да се прије свега води рачуна о дивљачи, њиховој популацији, прекомјерном размножавању или недостатку одређених врста дивљачи.

– Водимо евиденцију колика је популација дивљачи, њихова прихрана, те све што је неопходно у ловишту, како би се одржао у равнотежи природни ланац исхране. Дакле, помажемо, прихрањујемо, хранимо и доносимо потребне ствари за свакодневницу, међу којима су со, кукуруз и сијено. Од годишњег доба зависи колика ће бити прихрана, односно да ли је родило воће или жир када су у питању дивљачи. Без обзира колико оне имају хране у природи, неопходна је додатна исхрана, како би се дивљач задржала и очувала, ради бољег размножавања популације. Самим тим, смањује се могућност штете коју дивљач може да нанесе на пољопривредним усјевима и на сточним грлима. Када су животиње довољно нахрањене, немају потребу да траже храну у насељеним подручијима, те се задржавају у свом природном станишту, далеко од становништва – указао је он.

Марковић додаје да су на нашем подручју углавном распрострањене дивље свиње, лисице, шакали, као и одређени број вукова и медвједа.

Он је подсјетио да Ловачко удружење „Гласинац“ има одличну сарадњу са ловцима из Лазарева и Чачка, са којима се организују обостране посјете, колективни лов, те дружења на првом мјесту. Марковић је најавио да ће прво организовано дружење у овој сезони бити у Лазареву у новембру, а потом ће услиједити окупљање у Сокоцу. (infocentar.ba)

Be the first to comment

Leave a Reply