Успјешно окончана цјелодневна драма у Кнежеву: Медвјед спасен из замке криволоваца

КНЕЖЕВО – Интервентни тим, који чине представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Ловачког савеза РС и ветеринари, јуче је на територији Кнежева успјешно завршио акцију спасавања медвједа који се запетљао у замку криволоваца, тако што је звијер успавао пушком за успављивање.

Људи нечистих намјера ипак нису успјели да спроведу своју замисао до краја, јер су мјештани примијетили уплашену звијер и позвали надлежне институције, а интервентни тим је у рекордном року стигао на лице мјеста и спасао медвједа.



Према ријечима управника Шумског газдинства “Чемерница” Доситеја Доде медвјед се цијелу ноћ борио са сајлом у коју је ухваћен, кидао ју је покушавајући да се ослободи те је због тога био видно изморен и исцрпљен.

– Медвједа је затекла мјештанка која је ујутро кренула на посао. Не надајући се таквом призору пришла му је веома близу, скоро метар од замке. Медвјед је био привезан задњом ногом за сајлу и када је примијетио жену усправио се, што ју је престрашило и веома потресло – казао је Додо и додао да је мјештанка потом отишла у болницу, те да никоме није свеједно због овог догађаја.

Он је истакао да на подручју Шумског газдинства и општине има медвједа, те да је прољетос ова животиња направила штету када је растргла шест свиња.

– Није ријеч о истом медвједу, овај који је ухваћен доста је мањи. Ово је њихово станиште, а у недостатку хране у природи, с обзиром на то да није родило ни воће ни жир, животиња је принуђена да улази у дворишта и узима кромпир, мркву и стоку – казао је Додо.

Он је нагласио да је његова обавеза да обезбјеђује храну за медвједе, те да има чеку за храњење.

– Проблем је што су се мјештани жалили и тражили да не остављам храну у чеки, тако да сам од марта престао да је износим. Будући да медвједи немају хране ни у природи, ни у чеки гладни су и принуђени да нападају – казао је Додо.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић казао је да је након дојаве чувара из Шумског газдинства министарство донијело одлуку о активирању мобилног тима, односно тима за интервенције, којим је из Фоче управљао Бојан Паприца.

– Медвјед је успаван и надамо се да ће преживјети. Након успављивања ветеринари би требало да прегледају животињу и установе да ли јој је нога повријеђена и у којој мјери. Примиће антибиотике против сепсе и биће одвезан са сајле. Надамо се да ће успјети да га пробуде и да ће га пустити у његово станиште – рекао је Минић и додао да су из безбједносних разлога током јучерашње акције ангажовали полицију да обезбјеђује мјесто.

Пушка

Пушка за успављивање посљедње генерације набављена је 2017. године. На тај начин омогућено је да буде избјегнут принудни одстрел медвједа и других дивљих животиња које угрожавају становнике и имовину на територији цијеле Републике Српске.

Илијана Божић, Глас Српске

Be the first to comment

Leave a Reply