„Norma“ predstavila „Bondstrike Extreme“ – zrno vrhunskih performansi VIDEO

U tekstu koji je pred vama nastavljamo predstavljanje noviteta sa nirnberškog sajma IWA održanog početkom marta ove godine. Ugledna švedska fabrika municije „Norma“ poradila je na brendiranju, identitetu i korporativnom imidžu, a predstavila je i novi, inovativni i sofisticirani asortiman proizvoda. Najzanimljiviji novitet svakako je „Bondstrike Extreme“, zrno nove konstrukcije koje ima visok balistički koeficijent i namijenjeno je prvenstveno lovu na velikim, ali i srednjim udaljenostima.

Lovišta u Švedskoj su izuzetno bogata divljači, a lov i ribolov neraskidiv dio kulture. Švedski lovci su poznati po strastvenoj ljubavi prema lovu, ali i neobično profesionalnom i etičkom odnosu prema divljači i prirodi uopšte. U malom mjestu Amortfors na zapadu ove kraljevine, smještenom na švedsko-norveškoj granici, razvija se i proizvodi municija vrhunskog kvaliteta već 117 godina. Fabrika „Norma“ osnovana je 1902. godine, a kroz prvih 48 godina postojanja i rada proizvodila je uglavnom vojnu municiju. Od 1950. godine firma je počela da izvozi lovačku municiju raznih kalibara prvi put. U isto vrijeme, Roj Vederbi, poznati američki oružar i balističar (vrlo plodan konstruktor uspješnih karabinskih metaka), predložio je „Normi“ da u proizvodnju karabinske municije uvede isti princip koji primjenjuju ugledni proizvođači ženskih cipela – konstruisati čaure da poput ženskih cipela budu veće iznutra nego izvana kako bi u njih stalo što više baruta. Od toga trenutka „Norma“ je vrlo brzo izgradila reputaciju proizvođača precizne, pouzdane i u svakom smislu kvalitetne lovačke municije.

Fabrika koja proizvodi preko 110 različitih kalibara sada je lovcima dodatno izašla u susret omogućivši im da se lakše snađu pri izboru pravog metka.  

„Norma“ je sinonim za konstantna unapređenja, posvećenost i entuzijazam pa je u saglasju s tim osvježila i modernizovala identitet brenda koji sada karakteriše novo rješenje pakovanja i označavanja municije. Pored modifikovanog loga, švedski proizvođač uveo je novu kategorizaciju pakovanja, u kombinaciji sa sistemom skraćenica i boja, što lovcima olakšava izbor municije prema specifičnim zahtjevima.

Proizvodi su sada podijeljeni u tri grupe: „Dedicated Hunting“ (skraćenica DH i boja pijeska), „Dedicated Precision “ (DPR – crvena boja) i „Dedicated Components“ (DC – čelično siva boja).  Kategorija DH obuhvata spektar lovačkih metaka, DPR kategorija obuhvata isključivo municiju namijenjenu za sport i obuku, dok oznaka DC govori da se radi o komponentama za punjenje municije. Piktogrami životinja dodatno pojednostavljuju izbor kalibra. 

Sve u svemu, novi identitet brenda u prvi plan nepogrešivo stavlja upravo ono što je „Norma“ oduvijek i bila – vrhunski  proizvođač municije (poznat, između ostalog, i po tome što proizvodi municiju za švajcarsku i njemačku armiju, a samo taj detalj, priznaćete, dovoljno govori o kakvom se proizvođaču radi).

„Bondstrike Extreme“ zrno

Pored sve masovnijeg korišćenja prigušivača u svjetskim lovištima (i uz to vezanog skraćivanja karabinskih cijevi), još je jedna moda uzela maha zadnjih godina. Riječ je o lovu na velikim daljinama. „Normino“ novo zrno „Bondstrike Extreme“ kompozitne je konstrukcije i  razvijeno je specijalno za ovu namjenu. Zrno je kombinacija velike preciznosti, visokog balističkog koeficijenta i čvrste konstrukcije, čime obezbjeđuje odlične terminalno-balističke performanse na svim, a posebno velikim udaljenostima, što i jeste bila želja proizvođača.

Košuljica i jezgro ovog zrna čvrsto su povezani tehnološkim procesom poznatim kao bonding. Bonding podrazumijeva precizno povezivanje košuljice i jezgra na molekularnom nivou, što se postiže na različite načine (na primjer, formiranjem košuljice oko već gotovog jezgra elektrohemijskim putem kako bi se što čvršće i pravilnije ta dva materijala sljubila), a sa svrhom da se košuljica i jezgro ne razdvoje pri prolasku zrna kroz tkivo.

Treba podvući da su tehnološki procesi povezivanja košuljice i jezgra strogo čuvana poslovna tajna kod većine proizvođača. Ono što se zna je da zrna takve konstrukcije postižu duboku penetraciju, kontrolisano ekspandiraju, prave duge strijelne kanale i zadržavaju masu čak i pri sudaru sa teškim kostima, a u određenom broju slučajeva, u zavisnosti od više faktora, prave prostrelne rane uz optimalan transfer energije.

„Normino“ „Bondstrike Extreme“ zrno ima umetnut špicasti polimerski vrh na čijem je zadnjem kraju naročito oblikovan trn čijim se posredstvom zrno pri pogotku programirano deformiše (kontrolisano ekspandira) do pečurke željenog promjera. Košuljica je glatka i fino zaobljena, bez kanelura i naprijed je tanjih zidova (čime je potpomognuta deformacija).  Oštar polimerski špic i dno zrna izvedeno u obliku zadnjeg dijela čamca (takozvani boat tail), koje ga stabilizuje na putanji, pravilno svode vazdušne struje i anuliraju vakuum efekat iza zrna, doprinose visokom balističkom koeficijentu.

Strelni kanal i kaverna u balističkom želatinu zrno BondStrike Extreme 300m
Strelni kanal i kaverna u balističkom želatinu zrno BondStrike Edžtreme 300m

Balistički koeficijent (BC), ukratko, predstavlja broj koji nam govori kako se određeni projektil ponaša na trajektoriji i podnosi otpor vazduha, odnosno formulu koja pokazuje odnos balističke efikasnosti pojedinog zrna u odnosu na zrno koje se u balistici uzima kao standardno pri izračunavanju. Što je brojka BC veća, projektil ima bolje karakteristike na putanji; na primjer, BC 0.40 je skroman, dok je BC 0.50 dobar, a BC 0.60 odličan. Upravo novo „Norma“ zrno prema proizvođaču ima balistički koeficijent 0.60. Kako objašnjavaju fabrički balistički eksperti – to je najpreciznije „long range “ zrno koje su ikada konstruisali i proizveli. Valja podvući da balistički koeficijent nije toliko bitan faktor do udaljenosti od 300 metara, ali novo zrno je razvijeno da daje odlične rezultate na 1.000 metara i proizvođač je upravo iz toga razloga o svemu poveo računa.

Zrno koje se ponaša identično na različitim udaljenostima oduvijek je bio lovački san. U nekim situacijama divljač je lovcu bliža nego što je očekuje. Lovački projektili koji imaju dobre terminalno-balističke karakteristike na malim i srednjim udaljenostima obično ne ekspandiraju pravilno i ne ponašaju se zadovoljavajuće na velikim udaljenostima. U isto vrijeme zrna koja su konstruisana da se deformišu pri manjim početnim brzinama imaju tendenciju da se raspadnu i fragmentišu ako se njima puca na malim udaljenostima. „Bondstrike Extreme“ zrna svojom sofisticiranom konstrukcijom prevazilaze taj problem. Pomno su testirana na malim, srednjim i velikim udaljenostima i prema proizvođaču efekat je impozantan – čak i pri hicu na manje od sto metara zrno se ne raspada i zadržava masu u konstrukcijom predviđenom obimu.

„Bondstrike Extreme“ zrna u kalibru su 7,62 mm (.30), masa im je 11,7 grama (180 grena) i rade se trenutno za kalibre 308 Win, 30-06, 300 Win Magg, 300 WCM i 300 RUM. Cijena pakovanja od 20 metaka kreće se u rasponu od 76 do 107 evra.

Malokalibarska municija

„Norma“ je na ovogodišnjem sajmu IWA predstavila i malokalibarsku municiju poboljšanih karakteristika – metak centralnog paljenja .17 HMR B-MAX (s ekspandirajućim zrnom polimerskog vrha i početne brzine od 780 m/s) te metak .22 WMR JHP (laborisan zrnom sa polukošuljicom šupljeg vrha i početne brzine 572 m/c). Inače, švedska fabrika proizvodi i lovačke patrone vrhunskog kvaliteta, ali o tome neki drugi put.

 

Draško Dragosavljević

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply