Одржана Ловно туристичка манифестација у Шековићима

Ловачко удружење “Бишина” Шековићи 5. фебруара 2023. године успјешно је организовало ловно туристичку манифестацију у оквиру које је за све учеснике организован традиционални групни лов на вука.

Иако је претходног дана источни дио Републике Српске захватило снажно невријеме праћено снажним вјетром и снијегом, то није спријечило више од 200 ловаца из свих крајева Републике Српске и Србије да се у недјељу ујутро појаве на зборном мјесту испред ловачког дома у Шековићима.

Присутне учеснике је поздравио предсједник Ловачког удружења “Бишина”, Велибор Крстић и захвалио се свима на одличном одзиву и поред лоших времених услова, те је пожелио добар поглед у ловном дијелу манифестације, те обавезу поштивања прописаних мјера безбједности.

Наког тага учесници су кренули и правцу Трнова и Племиша, гдје је панирано извођење лова. Недуго након распоређивања погона и чека главни ловник је дао знак за почетак извођења лова. Недуго након тога, зачули су се пуцњи када је и јављено да је одстријељена једна вучица, те да се ловци повуку са чека и крену у правцу зборног мјеста гдје је припремљен ручак за све учеснике.


Срећу и знање да улови вука имао је Драган Рељић из Шековића. Он је био у погону надомак села Трново, тачније у рејону Дебело Брдо.

И гости и домаћини били су више него задовољни. Секретар удружења из Шековића Војин Чутурић каже да се на дружењу окупило око 200 ловаца. 

– Уклањање пренамножених предатора налази се у плану коришћења ловишта, тако да ми из  ловачког удружења “Бишина” имамо обавезу да контролишуемо њихово бројно стање, истиче Чутурић. 

Он напомиње да је Удружење састављено из четири секције и да у ловишту којем газдују имају 10 јединки вука. Сточни фонд општине је све сиромашнији, па су и напади вукова на домаће животиње ријеђи. Ипак, због тога на мети вука налази се пламенита дивљач, а посебно срне, које су у ово доба године када је снијег дубок веома рањиве. На крају, он истиче да је циљ оваквих манифестација прије свега дружење ловаца и као такве су препознате од локалних власти без чије подршке би их било тешко организовати.

У другом дијелу манифестације, за све учеснике је организован ловачки ручак. Прије самог ручка ловце су пригодним говорима поздравили начелник општине Шековићи Миладин Лазић и Власенице Мирослав Краљевић.

Дружење ловаца је настављено до касних поподневних стаи.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply