Скупштина Ловачког савеза РС подржала рад управе савеза

БАЊАЛУКА – Изградња високих чека, набавка аутоматских хранилица, камера за праћење дивљачи и плашилица, које ће животињама онемогућити да праве штете у ловиштима и на усјевима само је дио планова Ловачког савеза Републике Српске за ову годину.

О плановима, али и другим темама ловци су јуче разговарали на годишњој Скупштини и свечаној сједници у бањалучком Банском двору, на којој су прочитана имена оних којима ће бити уручена одликовања и признања Савеза.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић истакао је да имају знатну и несебичну финансијску и другу помоћ Владе Српске како би радили на унапређењу и заштити ловишта.

– У овој години, која ће бити златним словима уписана у историју развоја ловства у Српској, у пројекте који се односе на унапређење ове области биће инвестирано више од 400.000 марака – рекао је Минић.

Ове године ће, истакао је, Романија добити високу чеку, која ће бити постављена у брдскопланинским ловиштима.

– Било какав озбиљан лов са страним ловцима мора бити пропраћен добром чеком, али и камерама које ће пратити дивљач која се налази у ловишту – казао је Минић.

Додао је да ће градњом, између осталог, ловно-техничких и ловно-узгојних објеката и уносом дивљачи Ловачки савез РС постати окосница развоја ловства у региону.

– У прилог томе говори и атмосфера на сједници Управног одбора која је одржана прије Скупштине. Ловци су изузетно задовољни стањем у Савезу, као и дивљачи у ловиштима. Остаје нам мало да порадимо на међуљудским односима, да не постоје антагонизми у ловачким удружењима због неких персоналних несугласица – казао је Минић.

Према његовим ријечима, признањима ће ове године бити окићено и више од 90 заслужних ловаца који су дугогодишњим стажом допринијели унапређењу ловства. 

– Ловцима ће путем њихових регија бити уручена признања – казао је Минић.

У дискусији која се развила током скупштине делегати су изнијели сугестије и запажања како би се унапредио рад ловаца и Ловачког савеза.

Тако је Горан Савановић из ЛУ Срна из Српца нагласио како је потребан посебан сензибилитет према подручјима уз ријеку Саву која су погођена полавама. Предраг Узелац из ЛУ Поткозарје из Пискавице је указао да је потребна већа сарадња Кинолошког савеза РС и ЛСРС, као и да је потребно издвојити више средстава за конолошку секцију при савезу.

Током скупштине је још говорено и п наплати штета које су проузроковале дивље животиње, а присутне је поздравио и Горан Зубић, помоћник министра у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Српске.

 

На Скупштини Ловачког савеза, на којој је присуствовали делегат, представници организација и бројни други гости, усвојен је извјештај о материјално-финансијском пословању за прошлу годину и планови рада за 2018. годину.

Документи са скупштине биже ускоро доступни на овом сајту.

 

Данијела Стоканић, фото: Глас Српске, Војо Стјепановић

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply