У тешкој години добили 1.000 нових чланова

Иако је пандемија вируса корона значајно измијенила календар обавеза и дјеловања кровна кућа ловаца Српске може да се похвали резултатима и на измаку једне од најтежих година. То се посебно односи на реализацију пројеката уз помоћ министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Само у овој години удружења су добила 400.000 марака средстава за унапређење услова у ловишту, изградњу ловно-техничких и ловно-узгојних објеката, набавку хранилица, надзорних камера, унос дивљачи у ловиште.

У току је и инсталирање савременог информационог система који ће умрежити сва удружења у Српској, а министарство је за овај вид модернизације издвојило додатних 240.000 марака, тако да ће од сада сва удружења имати рачунар и опрему, као и заједничку базу података. Кровни савез и министарство ће на тај начин бити практично на клик удаљени од релевантних информација са терена, из цијеле Републике Српске.

Оно на шта су посебно поносни челници савеза јесу чланске књижице за још 1.000 ловаца. Њих око 900 већ је положило испит и придружило се армији која сада увелико броји више од 23.000 чланова, а лако је могуће да до краја године буде и свих 24.000 ловаца у Српској.

– Срећни смо што смо успјели да организујемо бар по један термин за полагање у свим ловним регијама иако није било лако с обзиром на комплетну ситуацију и епидемиолошке мјере. Пошто смо успјели још једном смо показали озбиљност и надам се, дали добар примјер осталим организацијама. До краја године остала су нам још два термина за полагање, тако да вјерујем да ћемо 2020. завршити са нових 1.000 ловаца – рекао је секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић.





Као у свим осталим гранама јасно је да је било проблема и да су посљедице пандемије ипак оставиле трага. То се прије свега односи на комерцијални лов.

– У посљедњих неколико година заиста смо урадили много у вези са питањем инфраструктуре и можемо слободно рећи да имамо врхунске услове за комерцијални лов. Удружења су од страних ловаца и те како профитирала, нарочито у зимским мјесецима, али ће сада остати без тих прихода због ограничења путовања. Такође, изостала су и изостаће традиционална дружења, организација хајки, али и Јесењег сајма који је био један лијеп прозор у свијет. Шта је ту је, морамо да се прилагођавамо и мислим да то за сада радимо врло успјешно – рекао је Лазић.

Ловачке новине

Поштовани читаоци, као што знате претходни бројеви “Ловачке новина” нису штампани управо због пандемије вируса корона, односно отежане дистрибуције у датим условима. Надамо се да ће све врло брзо бити као прије, а до тада се трудимо да вам све информације благовремено пренесемо путем “онлајн” издања, али и на порталу www.lovcirs.com .

Архива Ловачких новина је доступна О В Д Ј Е

Душан Репија

Be the first to comment

Leave a Reply