Градишка: Одржано савјетовање корисника ловишта на тему спречавања ширења афричке куге свиња

ГРАДИШКА – Представници свих ловачких удружења мотајичко лијевчанске регије као и представници Шумског газдинства „Градишка“, присуствовали су у петак савјетовању на тему Афричка куга свиња.

Савјетовање су организовали Ловачки савез Републике Српске, Министарство пољопривреде шумарстава и водопривреде  Републике Српске и Ветеринарски институт ДР. Васо Бутозан из Бањалуке.

Предавачи су били Миланка Јовановић,Бојана Бајагић и Дарко Деспотовић из наведених институција.Присутни корисници ловишта су упознати са тренутним размјерама присуства Афтричке куге свиња (АКС) у Републици Српској, као и са стањем у свијету.

На скупу је речено да је су до сада су евидентиране четири угинуле дивље свиње у Брчком, Шамцу, Орахови и Мачковцу. Истакнуто је да је број угинулих и еутаназираних питомих свиња је далеко већи (неколико хиљада) , што је забрињавајуће.

САВЕЗ ПОЗИВА: Опрезно са угинулим и одстријељеним јединкама дивљих свиња – Свака дивља свиња у Републици Српској је потенцијално заражена!

Вирус може да буде активан 70 дана у крви која остане на ножу или дасци на којој се обрађује месо, 100 дана у згрушаној крви свиње, у охлађеном месу око 150 дана, 300 дана у кожи и може да буде активан 1000 дана у месу у замрзивачу. Све ово говори колико је овај виру опасан, истакли су предавачи. Од њега угибају само свиње. За човјека није опасан ако се термички обради кувањем или печењем на температури преко 80 степени целзијуса. Преносници вируса су малтене сви, а понајвише човјек.

У оквиру овога посебна одговорност је на ловцима. У овом моменту најбитније је проматрање и евидентирање стања здравља, бројности и евентуално пријављивање угинулих животиња.

Транспорт угинулих животиња подразумијева употребу заштитних рукавица, одијела, папуча, свиња се мора ставити у пластичне кесе и транспортовати(извући)на пластичним или металним даскама или кадама. Такође се морају дезинфиковати мјеста угинућа, транспорта,простор око високих чека.

Чак се ограничава кретање лицима код којих је било угинуће свиња.

Савез позива кориснике ловишта: Све активности у вези са моторингом афричке куге свиња вршити са надлежним ветеринарским инспектором

Битно је да се дивљач сада не узнемирава и покреће јер би заражене животиње прошириле територију епидемије.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће пратити ситуацију и заједно са Ловачким Савезом благовремено доносити Одлуке о моделима лова или еутаназије дивљих свињ, ако то буде потребно.

Корисници ловишта ће о свему бити благовремено обавјештени.

Све информације ће бити доступне на web страници Министрства и Ловачког савеза. 

Be the first to comment

Leave a Reply