Вишенамјенско стрелиште отворено у Стригови код Козарске Дубице

КОЗАРСКА ДУБИЦА – Љубитељи природе и стрељаштва моћи ће да уживају у новоотвореном вишенамјенском стрелишту у Стригови код Козарске Дубице које је, осим гађања ловачком пушком, намијењено и за коришћење карабина и пиштоља, па ће га за вјежбу користити и полицајци, а рекреативно и демобилисани борци.

Стрелиште за гађање летећих мета изградили су чланови Ловачког удружења (ЛУ) “Јелен”, секција Кнежица, уз помоћ општине Козарска Дубица, Министарства унутрашњих послова РС, али и Министарства рада  и борачко-инвалидске заштите РС.

Предсједник ЛУ “Јелен” Слободан Боројевић за “Глас Српске” је рекао да је ријеч о јединственом типу стрелишта на нашим просторима.

– Битно је нагласити да оно неће служити само ловцима него и Министарству унутрашњих послова у спровођењу обука пуцања – рекао је Боројевић. Осим летећих мета, направљена је и надстрешница, те у земљу укопана машина из које излијећу голубови.

– Такође смо направили и платформу са које се из лежећег, сједећег и стојећег става може пуцати у мету – казао је Боројевић.



Свима је драго, каже Боројевић, што ће припадници МУП-а једном годишње баш ту моћи да обављају обуку. Тако су већ добили захтјев од Полицијске управе (ПУ) Приједор па ће на стрелишту бити организована дводневна обука.

– Догодине ћемо тражити и да одржимо куп РС у гађању мета голубова, а отварањем стрелишта спасен је од заборава један простор у којем ће се људи више дружити и окретати селу – рекао је Боројевић.

Објаснио је да је овом стрелишту, које је сада спортско-рекреативно, потребно још мало да постане и комерцијално.

– У том случају биће запослене двије особе, а сви знамо колико у данашњим условима значи некога запослити – рекао је Боројевић.

Подсјетио је да је ловачки дом, који је удаљен од центра Козарске Дубице око 15 километара, некада би­о школа која је уз помоћ народа радила до Другог свјетског рата, током којег је постала ратна болница. Испричао је да је школа у рату спаљена и порушена, те да је касније обновљена и радила је све до 1987. године.

– Од затварања школе, чији зидови памте многе историјске догађаје, објекат је препуштен пропадању и зуб времена је узео своје. Ми ловци смо 2013. године поднијели захтјев и од општине добили на коришћење тај простор, гдје смо направили ловачки дом – рекао је Боројевић.

У школи су, како каже, оставили све табле и детаље који су сачувани, а мјештанима радо уступе простор када им је потребан за неко окупљање.

– У близини школе постојало је игралиште које је прерасло у шуму па смо прије двије године поднијели захтјев општини да нам да и то и ту је сада направљено баш ово стрелиште – рекао је Боројевић.

ЛУ “Јелен”

Ловство је међу најважнијим облицима туризма у Козарској Дубици, а Ловачко удружење “Јелен” основано је давне 1910. године и једно је од првих ловачких друштава на овим просторима. Броји више од 500 чланова и газдује ловиштем које се простире на више од 47.000 хектара.

 Јана Кезић, Глас Срппске

Be the first to comment

Leave a Reply