Шугаве лисице на улицама Сребренице

СРЕБРЕНИЦА – На подручју Сребренице посљедњих дана појавиле су се мршаве лисице, али на срећу, ове животиње немају бјеснило.

Према ријечима мјештана, ријеч је о мршавим животињама, без длаке на појединим дијеловима тијела, што указује на шугу или неко друго обољење.

До сада нису испољавале агресивност, али је занимљиво да се ове животиње не плаше, не бјеже од пролазника и приближавају се људима.

Секретар Ловачког удружења (ЛУ) “Јавор” Мирољуб Цвјетиновић казао је за “Глас Српске” да је и након одстрела потврђено да животиње нису бијесне те да ловци у потпуности контролишу ситуацију.

– Прије годину смо имали случај бјеснила. Послије тога смо вршили одстрел и ни на једном примјерку није се показало да су заражене. Бјеснило јесте опасно, али тај један примјерак је констатован прије више од годину, тако да од тада немамо проблема. Касније смо вршили одстрел и ниједна јединка није била заражена бјеснилом – рекао је Цвјетиновић.


Он је нагласио да ловци имају потпуну контролу над ловиштем.

Ветеринарски инспектор у Сребреници Младен Тешић казао је да није било пријава да су лисице неког угрозиле или причиниле штету.

– Ловци нису пријавили да су нешто запазили, нити одстријелили неку обољелу лисицу, нити је организован санитарни лов на ове животиње – појаснио је Тешић.

Он је подсјетио да је почетком 2020. године у Поточарима код Сребренице забиљежен случај лисичијег бјеснила и да су тада предузете све законске мјере за спречавање његовог ширења те нових случајева није било.

Be the first to comment

Leave a Reply