Интервентни тим већ оправдао формирање VIDEO

Интервентни тим за рјешавање нежељених ситуација и збрињавање крупних звјери у Републици Српској, успјешно је окончао акцију спашавања женке мрког медвједа на подручју општине Кнежево, када се несрећна животиња ухватила у постављену замку (сајлу) криволаваца, у засеоку Брегови, недалеко од кањона Угра и планине Чемерница.

У рекордном времену, чланови интервентног тима са шире бањалучке регије, су се окупили и кренули у прву мисију спашавања крупних звијери.



По доласку на лице мјеста, извршено је извиђање уже и шире локације, при чему је закључено да је НН лице са очигледном намјером хватања живе дивљачи, поставило сајлу на мјесто „прелаза“ дивљачи, тј. у једином отвору на дрвеној огради, непосредно уз локални макадамски пут.

Сајла везана за крупно стабло је „држала“ медвједа за задње стопало, односно за два „прста“, што је представљало додатну опасност за чланове тима.

Медвјед је у тренутку доласка тима лежао крај дрвета, без знакова животне угрожености и без показивања знакова агресије, што се приприсује исцрпљености, јер је утврђено да је упао у замку током претходне ноћи.

Несрећну животињу је прво уочила мјештанка овог засеока, када је при одласку на посао пјешице, не слутећи ништа наишла крај медвједа на удаљености од само неколико метара, који је у том тренутку покушао насрнути на несрећну жену.

Након краћих консултација чланова тима, утврђена је стратегија дјеловања, затим је извршена провјера пушке за успављивање, те је припремљено средство за успављивање. Због безбједности, али и техничких могућности терена одлучено је да се испаљивање стрелице са средством за успављивање изврши из возила.

Прецизним поготком у предњу лијеву плећку, обављен је најтежи дио овог веома захтјевног задатка.

Медвјед је након десетак минута био спреман за ослобађање из замке, што је и врло успјешно реализовано.

Наког ослобађања, извршен је ветеринарски преглед гдје је констатовано да медвјед нема никаквих повреда, а затим је извршено морфометријско премјеравање јединке.

Након буђења медвједа и одласка у природу, прва мисија интервентног тима је успјешно окончана.

– Ова активност интервентног тима доказала је оправданост његовог формирања. При избору чланова тима водило се рачуна о регионалној заступљености, како би се могло у што краћем року на цијелој територији Српске одговорити на нежељене ситуације у којима је потребно збрињавање крупних звијери. Овом приликом позивам све грађане да чим примијете нежељену ситуацију у којој се налазе велике звијери, посебно медвјед и вук, што хитније обавијесте надлежне органе, а све како би чланови интервентног тима што прије збринули дивљач и тиме отклонили опасност за људе – рекао је вођа интервентног тима Бојан Паприца.

Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић задовољан је расплетом ситуације и положеним тестом тима, те најавио његово проширивање.

– У плану је набавка камера, дрона и друге опреме за снимање и праћење дивљачи, како у функцији научно-истраживачког рада тако и у функцији заштите живота и имовине људи, али заштите дивљачи. Велико хвала момцима на успјешној акцији, а хвала и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, што је препознало Ловачки савез РС као поузданог партнера на заштити и узгоју дивљачи као добра од општег интереса. Формирање и опремање интервентног тима, те сада и доказано његово дјеловање, резултат је синергије ова два тијела – истакао је Минић.

Подсјећамо, Интервентни тим за рјешавање нежељених ситуација и збрињавање крупних звјери у Републици Српској, формиран је 2017. године рјешењем министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, када је и купљена најсавременија пушка за успављивање.

Дарко Јованић

Be the first to comment

Leave a Reply