Јуни мјесец обиљежио отвор лова на срндаћа у ловиштима Сарајевско -романијске регије

Сарајевско-романијска ловна регија простире се на подручју града Источно Сарајево,те општина Хан Пијесак и Калиновик. Ловишта у овој регији су планинског типа. Ловни туризам одавно је заштитни знак Сарајевско-романијског подручја,које посјећују ловци из свих крајева Европе.

По природним љепотама и богатству ловне дивљачи, управо се истиче ова регија, а њеним ловиштима газдује седам ловачких удружења: „Игман“ из Источне Илиџе, „Трново“ из Трнова, „Требевић“ из Источног Новог Сарајева, „Јахорина“ из Пала, „Гласинац“ из Сокоца,  „Загорје“ из Калиновик и „Студена Гора“ из Хан Пијеска.

Отвор лова на срндаћа, који је договорен за први и други викенд мјесеца јуна, на сједници Савјета регије Сарајевско-романијске у Хан Пијеску испоштовала су сва Ловачка удружења са овог подручја.

За портал Ловачког Савеза РС, забиљежили смо изјаве предсједника Ловачких удружења,регије Сарајевско-романијске.

Страхиња Башевић, предсједник ЛУ „Гласинац“ Соколац

– У ЛУ „Гласинац“ Соколац 1.јуна текуће године отворен је лов на срндаћа. Лов се одвија према годишњем плану одстријела уз дозволу Министарства пољопривреде, шумарства, и водопривреде РС који је усклађен са календаром лова. У нашем Ловачком удружењу задовољни  смо бројем дивљачи, а у комерцијалном лову на срндаћа већ смо имали успјешан одстријел.

Синиша Ковачевић, предсједник ЛУ „Игман“ Источна Илиџа

– Ловачко удружење „Игман“ Источна Илиџа са чланством од 130 ловаца је, у складу са договором у Савјету Сарајевско-романијске регије, отворило лов на срндаћа дана 08.06. 2024. године. Отвор лова је био успјешан. Наиме, два наша члана удружења је тај дан послужила ловачка срећа,  те су одстријељене квалитетне одрасле јединке срнеће дивљачи са вриједним трофејима, што је резултат системског и вишегодишњег рада руководства Ловачког удружења „Игман“ Источна Илиџа уз несебичну подршку Ловачког савеза Републике Српске и Агенције за аграрна плаћања Министарства  пољопривреде, шумарства и водопривреде  Републике Српске кроз многобројне пројекте, донације и одобрена средства.“

Слободан Ђорем, предсједник ЛУ „ Загорје“ Калиновик

– Око 80 ловаца било је присутно 9.јунског дана када је у ЛУ „Загорје“ из Калиновика било отварање лова на срндаћа. По плану газдовања у ЛУ „ Загорје“ Калиновик одобрено је 26 срндаћа, а на дан отвора пријављен је одстријел четири срндаћа. У овом удружењу надамо се успјешној ловној години као што је то бивало и до сада,јер је ово удружење увијек испуњавало план за одстријел дивљачи.

Борко Мишовић, предсједник ЛУ“Трново“ из Трнова

– У ЛУ“Трново“ из Трнова, отворен је лов на срндаћа 1.јуна ове године. Уприличен је ручак у ловачкој кући, а међу присутним ловцима и гостима био је и начелник општине Трново  Драгомир Гаговић, коме је уручен поклон захвалности за успјешну сарадњу са нашим Удружењем  у протеклом периоду. Поклон захвалности такође је уручен и градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу.

Његош Пољаковић, предсједник ЛУ“Јахорина“ Пале

– У ЛУ“Јахорна“ Пале,овогодишњи отвор лова на срндаћа уприличен је 1.јунског дана. Међу присутним ловцима из Удружења били су и гости из Сивца, а последњег викенда у мјесецу јуну ловцима са Пала придружиће се и побратими, ловци из ЛУ „Фазан“ из Челинца који ће заједно учествовати на већ познатој гастро-туристичкој манифестацији „Јагњијади“ на Вучијој Луци и такмичиће се у спремању ловачких специјалитета и печењу јагњади са осталим пријављеним такмичарима.

Никола Лазаревић, предсједник ЛУ“Студена Гора“ Хан Пијесак

– Осмог јунског дана успјешно је отворен лов на срндаћа у ЛУ“Студена Гора „ у Хан Пијеску. У ловном дану, учествовло је око 60 ловаца, који су имали четири одстријела. Након лова уприличен је ловачки ручак, уз пријатељске ловачке приче и по коју чашицу пића.

Симо Тушевљак, предсједник ЛУ“Требевић“ Источно Ново Сарајево

– Гости из ЛУ“Приморје“ из Будве били су присутни на отвору лова на срндаћа који је организовало ЛУ „Требевић“ из Источног Новог Сарајева 1.јунског дана. Уприличен је и свечани ручак присутним ловцима и гостима међу којима је био и градоначелник Љубиша Ћосић. Ловцима из ЛУ „Требевић“ осмјехнула се и срећа па су одстријелили три срндаћа. Уз ловаче и пријатељске приче, дружили су се ловци из Будве и Источног Новог Сарајева, а организоване  су и спортске игре.

Ловишта којима газдују Удружења Сарајевско-романијске регије обухватају планинска подручја са огромним комплексима четинарских и листопадних шума које представљају дом за многобројне врсте ловне дивљачи.

Јелена Станишић

Be the first to comment

Leave a Reply