Ловачки савез: Забрањен лов Ловачком удружењу „Баљ“ Костајница

Поводом сазнања добијених од стране ловаца из Ловачког удружења „Баљ“ Костајница, да ће у наредном пероду бити организован скуп ловаца овог удружења са циљем договора о термину почетка лова, а на којем ће учестовати и представници Ловачког савеза Републике Српске, Ловачки савез Републике Српске саопштава сљедеће:

Ловачко удружење „Баљ“ Костајница није упутило писани, нити било који други позив за присуство представника Ловачког савеза Републике Српске на било којој активности која се врши у оквиру овог Удружења. У складу са наведеним, Савез обавјештава ловце Ловачког удружења „Баљ“ Костајница да Савез неће присуствовати никаквим скуповима који се организују у оквиру овог удружења, без званичног позива и образложења истог, а посебно у периоду када одређене активности могу имати политички мотивисан интерес. Истовремено, обавјештавамо ловце Ловачког удружења „Баљ“ Костајница да је и даље на снази акт ресорног Министарства којим се налаже обустављање лова дивљачи у спортско-рекреационом ловишту „Баљ“ Костајница, а због утврђених неправилности у раду овог Удружења. Наиме, инспекцијском контролом од 27. септамбра 2023. године утврђено је да Ловачко удружење „Баљ“ Костајница нема ангажованог ловочувара на пуно радно вријеме, како је то прописано Законом о ловству, те да нема овлашћено лице за заступање Удружења.

На основу наведеног обавјештења од стране Републичке управе за инспекцијексе послове, ресорно Министарство је наложило Ловачком удружењу „Баљ“ Костајница отклањање утврђених неправилности, те да након отклањања истих обавијести Министарство. Како до данас, ресорно Министарство, а ни Ловачки савез нису обавијештени о отклањању утврђених неправилности, може се сматрати да Ловачко удружење „Баљ“ Костајница не испуњава прописане услове за газдовање ловиштем, те да је свака активност овог удружења нелегитимна.

Ловачки савез ће тражити од Републичке управе за инспекцијске послове ванредну контролу овог удружења, те уколико се утврди да нису отклоњене утврђене неправилности, тражити од ресорног Министрства да поступи у складу са чланом 36. Закона ловству, односно да раскине уговор о додјели ловишта на коришћење са Ловачким удружењем „Баљ“ Костајница.

На основу свега наведеног, наглашавамо да Ловачки савез није извршио дистрибуцију ловних карата и дозвола за лов Ловачком удружењу „Баљ“ Костајница за текућу ловну годину, због чега до даљњег не постоје услови за извршење лова дивљачи у спортско-рекреационом ловишту „Баљ“ Костајница.

Ловачки савез Републике Српске

 

Be the first to comment

Leave a Reply