Ловачко удружење „Загорје“ Калиновик наставља традицију успјешне ловне године.

Ловиште „Загорје“ Калиновик, којим газдује истоимено Ловачко удружење налази се у југоисточном дијелу Републике Српске.

Смјештео је између планина: Зеленгора, Думошка планина, Црвани, Височица,Трескавица и Јахорина и протеже се од југа према сјеверу и сјевероистоку.

Богато је свим врстама дивљачи која насељавају брдско-планинска ловишта: медвјед , вук, срнећа дивљач, дивокозја дивљач, дивља свиња, зец, велики тетријеб, шумска шљука, препелице, и др.

Готово код свих врста дивљачи су постигнути пројектовани капацитети ловишта, то је засигурно резултата успјешног и домаћинског газдовања током протеклог периода.

Наведена бројност дивљачи омогућава плански одстрел свих врста, који поред матичних ловаца, врше и ловци гости, при чему Ловачко удружење „Загорје“ Калиновик оставрују значајне приходе.     

 Тако су само у овој ловној години у комерцијалном лову одстријељени:  медвјед, два вука, вепар, дивојарац и дивокоза, док се до краја ловне сезоне планира ивршити и комерцијални одстрел  дивље свиње, рекао је Слободан Ђорем предсједник Ловачког удружења „Загорје“.




Ђорем је рекао да је Ловачко удружење на тај начин остварило план. Наши гости су увијек задовољни, прије свега организацијом лова, а потом и уловљеним трофејима због којих су и ту, нагласио је Ђорем и  додао:

„У спортском лову  одстријељен је одобрени  број срнеће дивљачи, у складу са годишњим планом, а лов дивље свиње је  у току и тече планираном динамиком. Битно је напоменути да до сада није забиљежен ни један примјерак свињске куге у ловишту“ Загорје“ Калиновик и да се сви узорци редовно шаљу у Институт ,,Васо Бутузан у Бањалуку.“

У овом Ловачком удружењу, када је ловочуварска служба у питању, могу се похвалити да посједују најсавременију опрему за рад, теренско возило „Нисан Навара“ пикап, ново службено ловачко оружје, средства везе-мотороле, видео надзор ловишта, четири високе чеке са по два лежаја и гријањем, а запослена су и два професионална ловочувара.

Подсјећања ради, Ловачко удружење „Загорје“ има дугогодишњу праксу у обављању комерцијалног лова, јер су међу првима у Сарајевско-романијској регији, Савјету којем и припадају, почели са реализацијом комерцијалног лова.

До сада су калиновачким ловиштем продефиловали гости из Србије, Њемачке, Аустрије, Чешке, Пољске, Турске, Данске ,Шпаније, а велики број њих је имао и успјешан комерцијални лов. Додатно, овакав вид ловног туризма, у многоме повећава свеукупну туристичку понуду општине Калиновик.

Ловна 2023.година за Ловачко удружење „Загорје“ из Калиновика била је успјешна што је наставак праксе из претходних година.

 

Јелена Станишић

Be the first to comment

Leave a Reply