Нови случајеви афричке куге код дивљих свиња

ПАЛЕ – Од десет јединки одстријељених дивљих свиња у ловишту „Јахорина“ Пале, код 6 узорака је потврђено присуство афричке куге свиња, потврђено је званично из Ветеринарског иниститута Др Васо Бутозан. С обзиром на чињеницу о раније потврђеним појавама вируса у Невесињу и Сокоцу, најновији случај из Пала потврђује најаве ветеринарског сектора о ширењу вирса и на популације дивљих свиња широм Републике Српске.

Ловачки савез Републике Српске је у сталној координацији са ветеринарским службама и ресорним Министарством, те надлежним ставља на располагање све ресурсе како би се на најефикаснији начин спријечило даље ширење овог вируса.

Савез и овај пут апелује на све кориснике ловишта у Српској да схвате озбиљност ситуације са афричком кугом свиња, те да у потпуности спроводе прописане биосигурносне мјере током извођења ловних активности. Додатно, Савез апелује на појачан мониторинг ловишта од стране ловочуварских служби корисника ловишта али и ловаца, те да се о свакој појави проналаска угинулих или на болест сумњивих јединки дивљих свиња без одлагања обавијесте надлежне ветеринарске службе. Узорковање свих одстријељених јединки дивљих свиња је и даље обавезујуће.

Be the first to comment

Leave a Reply