ЛУ Јахорина Пале: Успјешно завршена ловна година 

ПАЛЕ –  И поред епидемије афричке куге свиња, која је у протеклој ловних години у ловишту “Пале” девастирала популације дивљих свиња, Ловачко удружење “Јахорина” Пале је успјешно завршило протеклу сезону лова.

Тако су ловци овог удружења у потпуности реализовали планирани одстрел срндаћа, док је планирани одстрел медвједа и вука такође остварен у потпуности, и то кроз комерцијални одстрел од стране иностраних ловаца.

Све наведено је резултат стабилних популација ових врста дивљачи, а што се може приписати успјешно проведеним мјерама узгоја и заштите дивљачи.

Наиме, више од десет тона зрнасте прехране и исто толико хране животињског поријекла, изнесених на хранилишта у овом ловишту, уз осигуран мир омогућили су одржавање дугогодишњег тренда успјешног газдовања ловиштем “Пале”.

Из средстава остварених од комерцијалног лова, у протеклој ловних години је започета изградња ловачке куће у трећој секцији.

Истовремено, извршена је санација постојећа четири ловачка дома. За наведене резултате комерцијалног лова, свакако је заслужна изграђена ловно-туристичкиа инфраструктура која је у протеклим годинама реализована кроз средства Владе Републике Српске.

Своју друштвену одговорност, руководство ЛУ “Јахорина” Пале је показало суочавајући се са епидемијом афричке куге свиња. Тако је свака пронађена угинула јединка нешкодљиво уклоњена и закопана, док су узорци свих одстријељених јединки достављени надлежној ветеринарских организацији на анализу.

Истовремено, а у складу са донесеним мјерама за спречавање ширења афричке куге свиња, руководство овог удружења је донијело одлуку о неодржавању традиционалне ловно-туристичке манифестације “Хајка на вука”. 

Ловачко удружење Јахорина Пале, и ловну 2024/2025. годину је започело комерцијалним одстрелом, када је ловац гост из Лесковца са високе затворене чеке “Уништа”, одстријелио капиталног вука, чиме је засигурно најављена још једна успјешна ловна година.

 

Be the first to comment

Leave a Reply