Почела сезона лова у Републици Српској: На нишану најчешће дивље свиње

БАЊАЛУКАНакон љетне  паузе ловци  широм  Српск  поново  су  окачили  пушке  на  рамена  и вратили  се  у  ловишта,  а  ове  године,  како  кажу евидентиран  је  већи  број  дивљих  свиња  које  су  чиниле  штету  на  пољопривредним  усјевима, због  чега  су  морали  спроводити  и  ванредне  одстреле.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић потврдио је за „Глас“ да су се ловци вратили у ловишта додавши да су у мјестима гдје су се појавиле миграционе дивљачи, попут дивље свиње која је чинила штету, одређена удружења била приморана да врше ванредни одстрел.

– Већ у пуном капацитету викендима имамо ловце у шуми. С обзиром на то да је почела ловна сезона, сви се моле за максималан опрез и поштовање свих правила – рекао је Минић додавши да би о лову требало да буду обавијештени и грађани с циљем безбједности која увијек мора да буде на првом мјесту.




Стручно лице за ловство у бањалучком Ловачком удружењу „Змијање“ Дарко Јованић рекао је за „Глас“ да су током јуна имали одстрел срндаћа, који је успјешно завршен, те да су период паузе искористили за поправку и изградњу објеката, те припреме за предстојећу зиму.

– У складу са важећим законским актима, почетком септембра су почеле акције организоване с циљем редукције бројности предатора, на првом мјесту лисице и шакала – рекао је Јованић. 

Предсједник Ловачког удружења „Јелен“ из Козарске Дубице Слободан Боројевић каже да ће ловци током овог мјесеца искључиво ловити дивљу свињу, шакала и лисицу.

– Све се то ради с циљем спречавања штете на пољопривредним усјевима, а од октобра креће лов и на осталу врсту дивљачи, како је предвидио календар лова – рекао је Боројевић.

Ванредни одстрел дивље свиње морали су спроводити и у прњаворском Ловачком удружењу „Борик“.

– Морали смо правити ванредни одстрел дивље свиње, јер су причињавале велику штету, а сада смо кренули са редовним ловом на дивље свиње и препелице – рекао је предсједник овог удружења Славиша Љубојевић и додао да их у наредном периоду очекује лов фазана, те шакала и лисица.

Јана Кезић. Глас Српске
 

Be the first to comment

Leave a Reply