Рис (Lynx, lynx), евидентиран у ловишту Шипраге – помозимо му да преживи

Након добијене информације да је у ловишту „Шипраге“ евидентирано присуство риса, трајно заштићене врсте, Ловачки савез Републике Српске апелује на ловце да током извршења лова не пуцају на непознату дивљач или на дивљач која није довољно добро осмотрена. Подсјећања ради, наводимо случај из 2014. године који се десио у Фојници, када су ловци током вршења лова одстријелили управо риса, мислећи да је у питању дивља мачка, због чега су исти процесуирани надлежном тужилаштву.

Појављивање риса на подручју ловишта „Шипраге“, први је евидентиран налаз на овом дијелу Републике Српске, те овим путем Ловачки савез позива све ловце да уколико уоче траг или јединку риса у ловишту, да о истом обавијесте надлежне службе Удружења.

Законом о ловству Републике Српске и Уредбом о строго заштићеним и заштићеним дивљим врстама, рис (Lynx, lynx) је трајно, односно строго заштићена врста, те га је као таквог забрањено узнемиравати и ловити, док је Кривичним закоником Републике Српске лов стално заштићене дивљачи квалификован као кривично дјело за које је прописана казна затвора од двије до осам година.




Иако је месојед, и као такав из засједе лови малу и средњу дивљач попут срна или дивокоза, рис не може направити велике штете у ловишту на племенитој дивљачи, јер се у просјеку једним уловом храни четири дана.

С обзиром на то да су самотне животиње, мужјаци и женке углавном се избјегавају, осим у краткој сезони парења (између фебруара и марта). У том раздобљу рис је активнији током дана и често ће се гласати. Скотна женка ће направити диван брлог на некој закривеној стјеновитој локацији, често у подножју старог дрвета или испод литица, користећи перје, длаку и суху траву за лежај. Скотност траје око 70 дана и крајем маја или почетком лјуна окоте се 2 до 3 младунца.

Фото ЛУ „Борчићи“ Шипраге

Попут женке медвједа, женка риса брине о младунцима сама, без помоћи мужјака. С двије седмице старости младунци риса отварају очи, а с мјесец дана почињу ходати. У то вријеме такође почињу јести чврсту храну, али још увијек сишу и то сљедећих два до четири мјесеца. С два до три мјесеца младунци почињу пратити мајку у лову, а с њом остају до сљедеће сезоне парења. Након што се раздвоје од мајке, сродници из легла често остају заједно сљедећих неколико мјесеци, прије но што потраже властите територије.

Овим путем, Ловачки савез Републике Српске се захваљује руководству Ловачког удружења „Борчићи“ Шипраге, на челу са предсједником Радом Нијемчевићем, на достављеној информацији и фотографији риса, као и свим мјерама које су предузели у ловишту како ова драгоцјена врста дивљачи не би била угрожена у ловишту „Шипраге“.

Ловачки савез Републике Српске.

У служби заштите природе.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply