Такмичење паса гласног гона у раду на дивљу свињу CACT DOBOJ 2024

Протеклог викенда у у организацији Кинолошког удружења Прим.др Зоран Јањушевић из Добоја, а по одобрењу Кинолошког савеза републике Српске одржано је такмичење у раду паса гласног гона на дивљу свињу у новоизграђеном гатеру Осјечани на Требави у оквиру Ловачког удружења Фазан Добој.

Гатер је изграђен 2023.године највећим дијелом средствима Ловачког удружења и огромним радом и трудом чланова удружења, а значајан дио средства удружење је остварило и кроз пројекат подстицаја премо Министарства односно ресора за Агреарна плаћања. Овај гатер  је идеалан за одржавање манифестација, првенствено због позиције и вегетације, а друго због саме површине. Вепар се одлично креће и крије, тако да сваки пас треба заиста да покаже колико толико урођене особине, првенствено нос и тражење да би истог пронашао. Дан раније, тачније 13.04.2024. године одржан испит и оцјенска смотра. на испиту је приступило 25 паса од чега је 8 паса успјешно положило испит. Све су били представници 6 FI групе, односно гоничи.Наредног дана 14.04.2024.године одржано је такмичење, за које је било приајвљено 35 паса, а одазвало се 30 паса. За овај вид такмичења организатор је урадио и Каталог такмичења, а у каталогу су били представницин 3,4 и 6 FCI групе. Када су у питању такмичари, највећи број је био из Републике Српске и то Бања Лука, Градишка, Србац, Дубица, Петровац, Добо, Петрово, Модрича, Брод, из Федерације су били представници из Зенице, Грачанице, из Србије из Београда, Лесковца, Нови Сад, те један такмичар из Бугарске.

Кинолошке судије које су судиле на овој манифестацији су били Мирко Петрешин и Ведран Божичковић, међународне кинолошке судије са великим искуством, док је делегат манифестације испред Кинолошког савеза био Раденко Божић међуанродни кинолошки судија. Организатор је за сваку групу припремио пехаре, те за свеукупног побједника. За прво мјесто унутар сваке FCI групе уколико је пас пласиран у први наградни разред додјељивала се титула ЦАЦТ, а за друго мјесто титула P.CACT. На крају су бирани и свеукупни побједници такмичења којима су такође припрали пехари и награда храна за псе FRENDY.

Остварени су слиједећи пласмани:

1.мјесто пас  Боби, расе Словачки копов, власника Марка Мишића из карановца, Општина Петрово, CACT и први наградни разред са освојених 179 бодова

2.мјесто пас Арес-Мрчо, расе Посавки гонич, власника Нермина Терзића из Грачанице, R.CACT и први наградни разред са освојених 173 бода

  1. Мјесто пас, расе Српски гонич, Власника Бојана Ченића из Бања Луке, први наградни разред са освојених 172 бода

Када су у питању остали пласмани, још су три пса положила и то два гонича који су били пласирани у други наградни разред Алпски брак јазавичар Водич Драган Рауковић из Станара и Српски гонич, водич Синиша и Михајло Божичковић из Добоја, те оштродлаки јазавичар Водич из Бугарске Бизхидар Георгиев. Колико је гатер захтјеван, толико су и временски услови били отежани због високе температуре али ако се узме да је од 30 паса њих 6 положило, долазимо до процента од 20%.

Прелијеп амбијент код ловачке куће секције Осјечани, као и лијепо вријеме је свим такмичарима погодовало, а организатор је за све учеснике обезбиједио довољно хладног пића као и заједнички ручак.

Колико су недостајале овакве манифестације говоре и сами такмичари и шаљу поруку да треба више радних манифестација посебно у периоду када је ловостај. Чињеница је да је лов дивље свиње са псима постао веомапопуларан и да је у огромној експанзији, те отуда и све похвале самом организатору али и Кинолошког савезу Републике Српске који улаже доста труда на унапређењу и популаризацији радне кинологије посбено ловне. Свакако је да су овакве манифестације веома захтјевне за самог организатора посебно у финасијском смислу, али подршка Кинолошког савеза значи много. Имајући у виду и нови нацрт Закона о ловству као и одређене измјене када је у питању календар лова псима, свакако је да ће оваквих манифестација требати више. А имати радног пса, који положи испит урођених особина је свакако непроцјењиво.

У протеклој 2023.години Кинолошки савез Републике Српске је остварио изузетну сарадњу са Ловачким савезом Републике Српске и ресорним Министарством, а све је крунисано и организацијом манифестације Крвни Траг у Шамцу. Та сарадња се свакако наставља кроз подјелу паса крвоследника а генерално сарадња ова два савеза је неизоставна и свакако је за очекивати и нове заједничке пројекте.

Кинолошко удружење Прим.др Зоран Јањушевић се захваљује свим такмичарима који су се одазвали и узели учешће, затим организационом одбору који је уложио велики труд и напор, кинолошким судијама, делегату, те посебно Кинолошком савезу Републике Српске, градоначелнику града Добој гдину Борису Јеринићу,Ловачкој секцији Осјечани и предсједнику секције Михајлу Марковићу, те ловачкој секцији Осјечани. Посебно се захваљујемо и уваженим колегама кинолошким судијама из Србије др Ђури Синобаду као и господину Хаџипавловићу на посјети и похвалама саме организације.

Be the first to comment

Leave a Reply