Успјешно одржан „Крвни траг – Шамац 2023“

У Шамцу је 23. и 24. септембра одржан испит у раду на крвном трагу, стручни семинар као и Државна утакмица на крвном трагу са кандидатуром CACT BiH.

Организатори су КУ Шамац и ЛУ Фазан Шамац, а под покровитељством Кинолошког савеза Републике Српске, Ловачког савеза Републике Српске и уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У суботу 23.09.2023. године пријављен је 21 пас а од броја пријављених испиту је приступило 16 паса док је на крају испит успјело положити само осам.

Истог дана проф. др.сци. Ивица Бошковић је одржао семинар на тему „Кориштење паса крвосљедника у лову“ на коме је учешће узело преко 50 ловаца и кинолога из неколико ловачких удружења РС.

Круна викенда је било Државна утакмица на крвном трагу на којој је учествовало шест паса, а који су по изузетно тешким временским условима (киша цијелу ноћ) приступили такмичењу.

Титулу CACT BiH је освојила женка јазавичара стандардног оштродлаког Алфа-Лила Трагач Бођански власника Александра Петрешина (водич Марио Раду) која је уједно и била једина која је положила утакмицу што само показује о каквом се квалитету пса и водича ради.

Треба посебно напоменути да је за ову прилику штампан и приручник „Рад паса на крвном трагу„, који ће послужити ловачким удружењима и њиховим стручним службама у будућем раду.

Главни покровитељ манифестација је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС на челу са министром Савом Минићем којима се овом приликом и захваљујемо на указаном повјерењу.



Be the first to comment

Leave a Reply