Званично потврђено: На Палама угинуо ловачки пас усљед „аујецкијеве болести“

Пале – Према званичном налазу Ветеринарског института Др Васо Бутозан, потврђено је да је узрок изненадног угинућа ловачког пса на Палама вирус који изазива „Ауjeцкијеву болест“ или болест „Лажног бјеснила“. Пас је коришћен у лову на дивљу свињу у дане викенда 16. и 17. децембра, након чега је показао знаке слабљења, те недуго након тога и угинуо.

Према доступним подацима, „Аујецкијева болест“ је акутна заразна болест многих домаћих и дивљих врста сисара. Изазива је вирус из групе Херпес-вируса карактеристичан за свиње, СуХВ-1. Свиње су природни домаћини овог вируса, док други сисари, попут паса, мачака, ракуна, кунића, других глодара такође могу обољети од овог вируса и за њих је ова зараза фатална! Проценат смртности код паса и мачака од неуролошких компликација болести је 100%.

Овај вирус лако се преноси додиром са излучевинама заражене животиње (пљувачка, ексудат из носа), додиривањем животиња нос-на-нос и  инхалаторно, затим уједом пацова и контактом са њима, а месоједи се најчешће заразе конзумирањем некуваног свињског меса. Пренос болести нпр. са пса на пса, или пса на човека је скоро немогућа, али се ипак савјетује изолација јединке захваћене болешћу од своје околине.

Савјет свим власницима паса је да никако не дају свјеже свињско месо, остатке од свињокоља, изнутрице и непровјерене производе који нису термички обрађени својим љубимцима. Посебна пажња мора се поклонити и ловачким псима, посебно оним који учествују у лову на дивље свиње, јер лако може доћи до нехотичне заразе приликом контакта са плијеном. Ове информације могу веома помоћи ординирајућем ветеринару приликом успостављања дијагнозе болести.

Појава вируса који изазива „Ауjeцкијеву болест“, готово у исто вријеме када је на подручју Пала потврђено и присуство вируса који изазива афричку кугу свиња, у великој мјери је забрињава сектор ловства на овом подручју, али и на подручју цијеле Републике Српске.

Због свега наведеног, Ловачки савез Рпеублике Српске апелује на све кориснике ловишта да појаву болести или угинућа пса без одлагања пријаве надлежној ветеринарској служби. Додатно, Савез наглашава да је на снази и даље обавезно узорковање свих јединки одстријељених дивљих свиња на присуство вируса афричке куге свиња.

 

Be the first to comment

Leave a Reply