Паразитске болести дивљих свиња под лупом

Пише: Оливер Стевановић, стручни сарадник ЈУ Ветеринарског института РС „Др Васо Бутозан“

У сезони лова на дивљу свињу 2017/2018. (Sus scfora)  ЈУ Ветеринарски институт и Ловачки савез Републике Српске спроводе надзор над паразитским болестима код дивљих свиња на територији Српске.

Ово студија представља први студију на ову тему формирана је на основу искустава сусједних земаља тј. Србије и Хрватске. Паразити су доста раширени међу дивљим животињама и у неким случајевима могу озбиљно да наруше здравствени статус животиња и на тај начин утичу на број и стање цјелокупне популације у ловишту. Иако је код дивље свиње трихинелоза најпознатија паразитска болест међу ловцима због свог високог инфективног потенцијала за човјека, не смију се занемарити други паразити, и то је управо циљ ове студије.

Студија је дизајнирана на два нивоа: преглед фесеца редовно уловљених свиња из ловишта широм Српске и преглед цјелокупних унутрашњих органа на присуство паразита – паразитолошке секције. С обзиром на то да је ово прва студија ове природе, ово је уједно и пионирски корак у сарадњи између ловаца и ветеринарске службе, који ће допринијети повећању ловачке етике и укључити више ветеринаре у мониторинг здравственог стања над дивљачи на територији Српске.

ЛС РС је обавијестио ловачка удружења да активно учествују програму, те да редовно шаљу узорке фецеса у Ветеринарски институт РС, по потреби узорке је могуће доставити у локалне ветеринарске организације по упутству које састављено од сарадника Ветеринарског института РС. Прелиминарни резултати показују значајну заступљеност појединих паразитских врста међу дивљим свињама у нашој земљи, што је свакако интересантно са истраживачке стране гледишта, али има и практичан значај. Поједине болести су зоонозе, а и дивље свиње у руралним крајевима наше земље могу бити извор инфекције за домаће свиње. За разлику од дивљих свиња, домаће свиње су знатно осјетљивије на паразитске инфекције и у појединим случајевима могу довести до угинућа. Институт се обавезао по уговору доставити резултате о испитивањима ЛС РС као писану интерпретацију истих. На основу првих података постаје запажање и значајном присуству плућних влашаца код дивљих свиња – метастронгилидоза.

Такође, досадашња испитивања указују на присуство верминозног гастритиса узрокованог са спироцеркидама.

Други паразитолошки налази укључују налазе Trichuris suis, Macracanthorhynchus hyrudinaceus, кокцидије и желудачно-цријевне стронгилиде. Међутим, до краја студије ће вјероватно бити познато више паразита, јер су ове само први подаци који су настали на мањем броју узорака. Поред тога, ловци су дужни да попуне кратак епидемиолошки упитник који ће бити значајан да укаже на факторе који утичу на присуство појединих паразитских врста код дивљих свиња.

Такође, постоји и заинтересованост да се настави сарадња на надзору болести срнеће дивљачи између ЛС РС и Ветеринарског института. Иако, генерално не постоје већа средства за овакве пројекте ова сарадња показује да је најбитнија воља за рад при чему се на крају ипак могу добити значајни резултати.

Be the first to comment

Leave a Reply