Медвједи нанијели штету породичним газдинстава на подручју Сокоца

На подручју општине Соколац медвједи су у протеклих пет мјесеци нанијели штету на једанаест породичних имања, према пријавама које пристижу са терена, рекао је Срни виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац Славиша Кнежевић.

Он је истакао да је најновија пријава стигла јутрос од пчелара Срете Пантића који је пријавио надлежној општинској слижби да је медвјед ушао у пчељињак у селу Медојевићи и уништио свих седам пчелињих друштава и настрешницу пчелињака, иако је имао квалитетну ограду осигурану електричном „чобаницом“.

Кнежевић је навео да је до сада пристигло једанаест пријава за штете које је медвјед нанио на имањима пољопривредника и да је највећи број случајева забиљежен у селима на рубу соколачке мјесне заједнице Каљина.

Према његовим ријечима, током љета медвјед је у селу Ријећа нападао на кокошаре и односио кокошке у неколико газдинстава, а у селу Жунови у четири пчелињака уништио пчелиња друштва.

Кнежевић је навео да је љетос медвјед нанио штету и на имањима три породице у селу Соколовићи, гдје је осим пчелињака нападао и крупну стоку.

Он је подсјетио да је Закон о ловству предвидио, да када штету начини „законом заштићена дивљач“, у овом случају медвјед, након пријаве штете и подношења захтјева, стручна комисија на терену утврди чињенице и процијени штету, коју надокнаде Шумско газдинство или удружење које газдује тим подручјем у проценту од 30 одсто, 25 одсто исплаћује општина и 45 Република Српска, а потом услиједи споразумна накнада штете.

Власник Фарме кока носиља у засеоку Подгајине код Жунова Данко Боровчанин рекао је Срни да је медвјед недавно ушао у објекат његове фарме, поломивши врата за изђубривања и значајно оштетио појилице и осталу опрему, те уништио 50 кока носиља.

На истом имању, према ријечина Боровчанина, медвјед је уништио и пет пчелињих друштава, што је и пријављено одговарајућој општинској служби.

„Лоша година, у којој је био дуг период суше током и крајем љета, недостатак хране у шуми, у којој је ове године није било ни устаљеног рода шумског воћа, разлог су што медвједа глад доводи у села гдје наноси штету мјештанима“, навео је Боровчанин.

 

Be the first to comment

Leave a Reply