Метак .308 „винчестер“ достојни насљедник прекаљеног ратника VIDEO

Метак .308 „винчестер“(Winchester) започео је свој веома успјешни живот у раним педесетим годинама и развијен је првенствено као службени војни метак Сјеверноатлантске алијансе (НАТО-а) који ће замијенити времешног америчког ратног ветерана – метак .30 06 „спрингфилд“(Springfield). Несумњиво један од најутицајнијих и најпопуларнијих метака 20. вијека .30 06 „спрингфилд“ служио је своју матичну земљу поносно у оба свјетска рата.

Тај метак је такође до данашњег дана остао изузетно популаран ловачки калибар, како у матичној земљи тако и у остатку свијета, укључујући ту и наше ловце. Међутим, по завршетку Другог свјетског рата америчка влада започела је обимна истраживања с циљем да метак .30 06 добије достојног насљедника, што ближих карактеристика, али у компактнијем и лакшем паковању, прилагођеном савременом аутоматском пјешадијском наоружању.

Основна идеја је дакле била да буде конструисан метак који ће имати приближно исте или сличне балистичке перформансе доказаном метку .30 06, с тим да је чаура морала бити знатно краћа да би и акције будућих модерних полуаутоматских и аутоматских пушака биле краће, лакше и компактније, а трзај блажи и подношљивији уз бољу контролу. Инжењери и балистичари су као полазну основу узели метак .300 „Savage“ (7.62×47), настао још двадесетих година са сличном идејом и рад на новом метку је почео.

Послије низа експеримената и студија настао је службени војни метак 7,62×51 мм НАТО Т65, пречника зрна истог као .30 06 (што је било веома важно због постојећих алата), али чауре краће за 12 милиметара (европска ознака метка .30 06 „спрингфилд“ је 7,62×63 мм).




Првобитна, оригинална војна ознака метка .308 „винчестер“ је европска и изражена је у милиметрима (7.62x 51 мм). Са друге стране цивилна, односно ловачка (комерцијална) верзија овог метка има англоамеричку ознаку у инчима, а посебно је занимљива чињеница да је представљена двије године раније него што је 7,62 НАТО постао службени војни метак.

За настанак службеног стандардног метка новоуспостављеног Сјеверноатлантског савеза највише се доводи у везу име познате америчке фирме „Винчестер“. И док је војска обављала посљедње експерименте са новим метком, фирма „Винчестер“ није могла сачувати тајну па је 7,62×51 мм то јесте његова спортско-ловачка верзија .308 „винчестер“ до цивилних стријелаца стигла двије године раније него у касарне! Прва пушка која је овај метак донијела у ловишта 1952. године био је добро познати „Винчестеров“ карабин „модел 70“ са кратком акцијом. Метак је одмах доживио велики успјех, показавши се једнако прецизним и ефикасним попут свог претходника са дужом чауром, а пушка у новом калибру била је лакша и приручнија захваљујући краћем затварачу.

Предности метка .308 „винчестер“

Предности које је својом појавом метак .308 „винчестер“ донио на сцену има много. Метак представља одлично погођену комбинацију дужине чауре (која омогућава кратки затварач), пречника пројектила, масе, брзине и подношљивог трзаја. По спољашњим димензијама метак .308 „винчестер“ и 7,62×51 НАТО су потпуно идентични. Флашаста чаура без ивица дуга је по CIP 51,18 мм, пречник дна чауре је 12,01 мм, угао рамена чауре износи 40 степени, а зрно је пречника 0,309 инча или 7,85 мм.

Максимална дозвољена дужина метка је 71,12 мм. .308 „винчестер“ је доступан кроз све врсте пушака – обртно-чепне карабине, полуаутоматске пушке, полужне репетирке, пумпарице, једнометке са блок или неким другим типом затварача и преламаче. Фабричких лаборација има у изобиљу, све су високог квалитета и производе се широм свијета. Захвалан је за ручно пуњење због такође лако доступне широке лепезе елемената (зрна, чауре, барути, каписле) било гдје у свијету. Прецизност је обично веома добра уз врло мала одступања, а разантност трајекторије је сасвим довољна да подмири све ловачке потребе.

Када се у балистичким таблицама упореде нови .308 и стари .30 06, лако се може видјети да је .308 упркос знатно краћој чаури необично сличан свом претходнику и конкуренту по енергији и брзини на устима цијеви. Разлика се обично креће од осам до 15 одсто. Примјера ради, просјечна енергија комерцијалног метка .308 на устима цијеви је око 3670 џула, а брзина зрна на устима од око 700 m/s, док такође комерцијална муниција .30 06 има енергију од око 3950 џула и почетна брзину од око 800 m/s под истим условима (24 инча дуга цијев).

Као што се може закључити, ово је веома мали губитак енергије метка .308 „винчестер“, посебно ако имамо на уму његову главну предност – он дозвољава краћи затварач и лакшу пушку, посебно када је ријеч о обртно-чепним карабинима, што је наравно од великог значаја сваком ловцу. Када је ријеч о кораку увијања, цијеви карабина већине произвођача у овом калибру имају кораке увијања од 1:10 до 1:12, који покривају тежине зрна од 130 до 180 грејна.

Тај веома популарни и раширени метак и сам је послужио као основа за читаву палету нових калибара. То су .243 „винчестер“, .260 „ремингтон“, 7 мм – 08 „рем“., .338 „федерал“, .358 „винчестер“ и .307 „винчестер“. Све то су у основи меци .308 чија је чаура модификована да прими зрна различитих калибара и врста.

За овај ловачки метак постоји огромна понуда зрна разних конструкција и тежина, почев од 7,1 г (110 грејна) до 13 г (200 грејна). Метак .308 Win. је своју популарност и репутацију прецизног, убитачног и свестраног метка изградио највише кроз зрна масе од 140 до 180 грејна. Ловац наоружан обртно-чепним карабином опремљеним оптиком и у калибру .308 Win. са квалитетном фабричком или ручно пуњеном муницијом лаборисаном зрнима масе од 150 до 180 грејна спреман је да изађе на мегдан скоро свакој средњој и крупној дивљачи на свијету. Огроман распон и доступност различитих конструкција зрна додатно наглашава универзалност ове убитачне комбинације – лагано зрно танке полукошуљице од 125 грејна за предаторе, брзо експандирајуће зрно од 150 грејна за дивљач величине срндаћа или антилопе и тврђе зрно са контролисаном експанзијом од 165 до 180 грејна за крупну дивљач попут јелена, јелена лопатара, лоса и крупног медвједа.

Конкретно, ловац са пушком у калибру .308 Win. на располагању има огроман избор зрна са стандардном полукошуљицом и оловним језгром, али исто тако и тзв. „бондед“ зрна код којих су језгро и кошуљица сљубљени, односно спојени, преко дјелимично монолитних зрна (која комбинују карактеристике зрна спојене кошуљице и језгра са зрнима монолитне конструкције из једног комада материјала) до потпуно монолитних зрна – сва та зрна за калибар .308 „винчестер“ су одличних перформанси и посао ће обавити без грешке. На примјер, стандардне уобичајене конструкције зрна попут „Winцhester Power-Point „, „Remington Core-Lokt “ и „Federal Power-Shok “ масе од 150 до 180 грејна одличан су избор и покривају све ловне ситуације.

Такође учинак зрна масе од 110 до 125 грејна, у комбинацији са већим почетним брзинама, показао се у пракси као сасвим задовољавајући за предаторе попут вука, шакала и лисице и поред чињенице да ће зрна масе 150 грејна на 200 метара боље држати брзину и разантност те да за ову врсту лова постоје и далеко квалитетнији, намјенски развијени калибри.
Метак се доказао и као ривал много бољој муницији развијеној специјално за различита спортска стрељачка такмичења, а не треба заборавити ни чињеницу да је ријеч о успјешном и доказаном снајперском војном и полицијском метку.

Разлике између комерцијалног .308 Win и војничког 7,62×51 НАТО

Прво војничко оружје преко којег је овај метак ушао у службу НАТО-а били су гломазна, неспретна и брзо напуштена аутоматска пушка М14 (за коју је метак специјално и развијен) те митраљез М60, док су далеко боља белгијска пушка FN FAL, можда најпознатије војничко пјешадијско оружје на свијету у овом калибру и њемачка HK G3 дошле нешто касније.

Већ смо рекли да се метак .308 „винчестер“ и 7,62×51 НАТО по спољашњим димензијама не разликују. Ваља ипак напоменути да ловачки (комерцијални, цивилни) .308 „винчестер“ и војнички, службени 7,62×51 мм НАТО Т65 ипак нису у потпуности исти меци, али су разлике међу њима веома мале и нису од значаја просјечном ловцу. Те разлике највише се огледају у притисцима и чињеници да су војне чауре због поузданости нешто дебљих зидова, поготово на дну, да би могле издржати аутоматску паљбу, односно бити отпорније на руптуру (прскање). Војни метак 7,62×51 мм НАТО развија од стране НАТО прописани максимални притисак од 50.000 psiи док код ловачког метка .308 „винчестер“, чија чаура је тањих зидова, тај притисак иде према SAAMI стандарду до 60.000 пси.

Постоје и неке друге разлике, као што је чеони зазор, односно конструкција и димензије лежишта метка. Наиме, лежиште метка у цијевима ловачких карабина калибра .308 Win. је краће то јесте има мањи чеони зазор од лежишта метка у цијевима службених војничких пушака калибра 7,62 НАТО, која су дужа. Чеони зазор је, према дефиницији коју даје балистичар Обрад Динић у књизи „Наоружање пешадије“, одстојање од чела забрављеног затварача до дна метка, када је метак потпуно у свом лежишту (Наоружање пешадије, Народна Армија – Београд, 1970). То ће рећи да чаура у лежишту метка ловачког карабина, фабрички предвиђеног за пуцање комерцијалне муниције .308 „винчестер“, има нешто мање простора да се деформише и приљубљује уз зидове при активирању метка. Лежишта метака у комерцијалним и војним цијевима разликују се дакле по димензијама – војне чауре су прилагођене дужем лежишту метка у војним цијевима (имају дебље зидове и теже су од комерцијалних).

Премда један број стручњака не препоручује да се комерцијалном муницијом пуца из типично војничког оружја, а да је сасвим безбједно оба типа муниције испаљивати из ловачких карабина, уобичајено се сматра да нема никакве опасности од коришћења ловачке муниције из војног оружја и обрнуто. Ипак, уколико стријелац жели да пуца жестоке лаборације фабричког или ручно пуњеног метка калибра .308 „винчестер“ из војничке пушке (пушке са ознаком 7,62 НАТО), мора обратити пажњу на стање цијеви предметног оружја, јер су притисци ловачке муниције разумије се већи од притисака војничке муниције, за коју је пушка предвиђена. Иначе, колико је 7,62 НАТО квалитетан, прецизан и убојит метак у компактом паковању говори и податак да су га усвајале и земље које нису биле чланице НАТО-а. Тако је бивша СФРЈ за потребе ССУП-а и елитних јединица бивше ЈНА крајем седамдесетих година прошлог вијека набавила њемачке војне аутоматске пушке „Heckler und Koch G3А3“ и G3А4, управо у калибру 7,62×51 НАТО.

Има добар број ловаца чији ће избор, уколико би морали изабрати само једну пушку у једном калибру и за све прилике, бити .308 „винчестер“ и то како смо видјели никако није случајно. Постоје свакако и други средњи калибри за које се са правом може рећи да су масовно доступни и да покривају све ловачке ситуације, али ниједан од тих калибара нема битну предност над .308 „винчестер“, метком за сва годишња доба, терене и ловове. Једном када се ловац навикне на калибар .308 „винчестер“ и у пракси упозна његове потенцијале доћи ће до закључка да у рукама држи пушку која успјешно покрива све, од лисице до најкрупнијег медвједа – ако ловац прецизно упути пажљиво одабрано зрно на било шта од овога, може бити сигуран да ће се врло брзо фотографисати крај ловачког трофеја.

Драшко Драгосављевић

 

Be the first to comment

Leave a Reply