Саво Минић, предсједник ЛС РС за ЛОРИС: Сада је моменат да се окренемо струци и науци

У просторијама Бањалучког велесајма од 10. до 13. новембра је одржан јубиларни двадесети Сајам лова, риболова, екологије и спорта – „Лоримес“. Посебно је импресинирала изложба ловачких трофеја  и представљања свих десет ловних регија Републике Српске. Екипи часописа ЛОРИС домаћини су били Саво Минић, председник ЛСРС и секретар Жико Лазић.

Била је то прилика да поразговарамо са председником Ловачког савеза Републике Српске Савом Минићем.

  • Овогодишњи сајам по први пут у наступу Ловачког савеза Републике Српске има пун капацитет. Овде су представљени  свих десет регија са 77 ловачких удружења, 16 шумских газдинстава и шест ловишта са посебном наменом. Сви су они пуноправни чланови нашег савеза што раније није био случај. Ово постигнуто јединство свакако је последица да смо сва унутрашња акта усвојили и усагласили, измирили смо све своје обавезе, имамо три канцеларије, у Соколцу, Бијељини и Бања Луци. Дјечије болести су прошлост и далеко иза нас. Сада је моменат да се окренемо струци и науци. Враћамо се стручном раду у ловиштима и научно-истраживачком раду који је предуслов за развој ловства јер је све неозбиљно ако нема реалних улазних података. Једноставно речено, струка мора бити број један и основ за развој ловства. У том смислу имамо потписан уговор са Ветеринарским институтом  „Васо Бутозан” из Бања Луке  који треба да истраже паразитологију код дивљих свиња и дивокоза да нам се не би десио проблем који смо имали са срнећом дивљачи и америчким метиљом. Наравно ту су и други стручњаци, проф.др Зоран Ристић, проф.др Драган Гачић проф.др Ђуро Хуберт и многи други које смо ангажовали за бољитак струке у ловиштима Републике Српске, рекао нам је председник Минић.

Он је посебно нагласио природне вредности и богатства  ловишта, као и да је ЛС РС амбасадор ловства као и саме Републике Српске у свету савременог ловства ближег и ширег окружења, напомињући „да ћемо се домаћински односити према природним богатствима којима располажемо и које нам је поверено на газдовање”.

– Наш приоритет је оживљавање комерцијалног лова као и примена CITES конвенције о међународној трговини угроженим врстама. Тренутна ситуација немерљиво отежава представљање наших ловишта у пуном капацитету, јер би решавањем ове проблематике у потпуности било омогућено. Министарство пољопривреде припремило и уредило је све послове за приступање CITES конвенцији. На жалост министарство у Федерацији БиХ  није урадило много тога што је у њиховој надлежности  јер имају 11 кантона и 11 закона о дивљачи и ловству. Република Српска има једно министарство и један закон. Стога ми радимо на покушају да се CITES конвенција примењује парцијално односно да Република Српска затражи од одговорних у свету њену парцијалну примену, рекао је Минић.

Према речима председника Саве Минића ловишта у Републици Српској у овом моменту су у сјајном стању.

  • Нас у овом момемнту занима колико имамо дивљачи, колико ловно-техничких и других објеката и каква је реализација задатих пројектних задатака, све друго су приче за позорницу. У овом моменту, тврдим, према тим параметрима ловишта у Републици Српској су у сјајном стању. Кад интензивирамо увођење струке ти резултати ће бити још видљивији уз наравно чињеницу да су улагања у ловству пре свега дугорочна. Имамо и ми у овом моменту својих „слатких мука”, никада није било висе штета од дивљих свиња, висе штета од медведа али то нам говори да ловишта Републике Српке имају добра станишта за развој дивљачи. Мене посебно имресионира труд и рад наших ловаца, то је пример где једна споредна ствар у животу може окупити, богате и сиромашне, образоване и необразоване, дебеле и мрашаве под исту капу, са истим правима, истим правом гласа и правом на срећу, закључио је разговор за Лорист председник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић.

Аутор: Лорис

Be the first to comment

Leave a Reply