Шеста бродска „шакалијада“ окупила око 1000 ловаца

Преко 1000 заљубљеника у лов и природу из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Словеније окупило се протеклог викенда испред Дома културе у Лијешћу и кренуло у лов на шакале, а ловило се кажу на пет локација, од границе са Оџачком до границе са Дервентском општином.

Присутним ловцима обратио се Марко Видић, предсједник Ловачког удружења „Вучјак“ и домаћин данашње манифестације који је рекао да је циљ шакалијаде смањење бројности шакала који су све присутнији у овом дијелу Републике Српске, али и дружење са колегама из других градова и држава. Видић је рекао да му је веома драго што се овако велики број ловаца сваке године одазове на бродску шакалијаду те истакао да брођани до прије десетак година нису имали проблема са шакалима, али ето сада све општине поред ријеке Саве муку муче са овим предатором који угрожава племениту дивљач.

Шакалијада је прилика да угостимо ловце из других градова и држава што уједно повећава одговорност локалне заједнице да све протекне у најбољем реду, рекао је Зоран Видић, начелник општине Брод и члан ЛУ „Вучјак“.

-Свакако да је шакалијада једна од значајнијих манифестација општине Брод која је и туристичка манифестација, али значајна је истовремено и у смислу подизања свијести о опасности од шакала који угрожавају осталу дивљач, па ми је драго када видим да и остале општине организују шакалијаде- рекао је Видић, и додао да је потреба одстрела шакала велика како би остала дивљач била сигурна, а и лов квалитенији.

Кад лов заволиш то је дефинитивно најљепши спорт, рекла је Весна Малешевић из Лакташа која је данас у лову била са екипом ЛУ „Борик“ из Прњавора.

– Није тешко устати у четири сата када се иде у лов, а мени је лакше и зато што су ту са мном и моја два брата. Иначе лов је диван, и дружење са ловцима, као и сам боравак у природи.- рекла је Малешевић.

На шакалијади је био и предсједник СО Брод Александар Крушкоњић, који је рекао да је шакалијада значајна и за нашу општину, али и за мјесну заједницу Лијешће и све ловце који су овдје дошли у лов на шакале, али и да се друже. Крушкоњић је свим ловцима пожелио угодно дружење и да се догодине поново виде.

Вјетровито, али сунчано вријеме за ово доба године ишло је на руку ловцима, који су сложни у оцјени да је бродска шакалијада одлична манифестација која окупља сваке године све већи број љубитеља овог спорта и природе и да је најважније када се сви врате на полазну тачку живи и здрави, те наставе заједничко дружење.

На данашњој шакалијади одстрељено је 30 шакала, 7 лисица и 2 куне, а покровитељ манифестације која је постала традиција Брода и ЛУ „Вучјак“ је општина Брод, преноси Радио Брод.

 

Be the first to comment

Leave a Reply