Афричка куга свиња и даље девастира паљанска ловишта

Иако се у посљедње вријеме стекао осјећај да је тема ширења афричке куге свиња у Републици Српској изгубила на актуелности, посљедњи догађаји из паљанских ловишта и даље позивају на велики опрез. Наиме, након што је у понедјељак 28. јануара 2024. године, у спортско-рекреационом ловишту „Јахорина“ Пале пронађено двоје угинулих јединки дивљих свиња, при чему се број потврђених случајева афричке куге свиња у овом ловишту попео на 20,  у сриједу 31. јануара 2024. године исти случај се десио и у привредном ловишту „Јахорински забран“, када је пронађено чак 8 угинулих јединки дивљих свиња.

Пронађене једнике су адекватно збринуте те су узорци послани на даље поступање надлежним ветеринарским службама.

Инструкције ветернираског сектора указују да тренд ширења вируса афричке куге у популацијама дивљих свиња траје око 5 мјесеци, и то на начин да од момента уласка вируса у популацију, тј. од заразе прве јединке па до масовног угинућа свих јединки на одређеном простору, прође око 5 мјесеци.

Све наведено указује да је вирус и даље присутан у ловиштима, те да и даље пријети популацијама дивљих свиња у ловиштима Српске, те истовремено и свињогојству.

Ловачки савез Републике Српске апелује на кориснике ловишта у Српској, да у наредном периоду путем ловочуварских служби повећају мониторинг ловишта, та да све о свим појава могућег присуства вируса афричке куге свиња  у ловишту, без одлагања обавијесте надлежне ветеринарске службе.

 

Be the first to comment

Leave a Reply